2017. június 30., péntek

INNEN NINCS HOVA MENNI - 120 EMBERT RAKNAK KI EGY BUDAPESTI MUNKÁSSZÁLLÓRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.06.29.


Kálmán egy egész életet húz maga után a bőröndben, felesége az oda már nem férő dolgokat cipeli kézben. Van hova menniük – ez jó hír, főleg mert két nappal korábban még fogalmuk sem volt róla, lesz-e egyáltalán tető a fejük fölött. Az asszony szeptemberben fog szülni. Nekik szerencséjük volt. A baj az, hogy a szerencsén múlik megint rengeteg ember élete, jövője.

Tégláig csupaszítanak, majd felújítanak egy közepesen lepusztult állapotú épületet, hogy diákszállót csináljanak belőle. Tök jó, nem? Annyira azért nem, ugyanis egy munkásszállóból lesz kollégium, ami a mostani lakók számára elég nagy probléma.

Egy hónapjuk volt a Kunigunda útján található munkásszálló lakóinak, hogy új helyet találjanak maguknak. Az ingatlan tulajdonosa ugyanis ezzel a határidővel mondta fel a szerződést, mindenki mehet, ahova tud, legkésőbb július 7-ig ki kell költözni. És itt kezdődik a probléma. A munkásszálló 120 férőhelyének megszüntetésével ugyanis a lakók jelentős része még nem tudja, lesz-e hova mennie? Ha igen, meddig? Ráadásul hosszútávon megszűnik 120 olyan férőhely, amit a legszegényebb budapestiek közül is sokan meg tudtak engedni maguknak.

A Kunigunda ugyanis az egyik legolcsóbb munkásszálló volt, ahol ráadásul párok is lakhattak együtt. Többek közt ezért volt bajban néhány napja még Kálmán és várandós felesége is: vagy külön helyre költöznek, vagy olyan helyet találtak csak nekik, ami poloskás volt: ide viszont a szülés után nagy valószínűséggel nem engedték volna vissza a babát. Ezt nem merték megkockáztatni. Végül alig egy héttel a kényszerköltözés előtt sikerült egy családok átmeneti otthonában szabad helyet találniuk, amit ki is tudnak fizetni. Boldogan húzták maguk után a bőröndöt.

Az azonban, hogy nekik sikerült megoldaniuk a lakhatást, nem jelenti, hogy mások is ilyen szerencsések voltak. A hét elején még körülbelül 30 szobában laktak a Kunigundában, bár mindenki kereste a távozás lehetőségét. A szállón érezhetően feszült volt a légkör...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.