2017. június 10., szombat

KARÁCSONY: TÖRTÉNELMI LEHETŐSÉG, HOGY AZ LMP, A MOMENTUM, AZ EGYÜTT ÉS A PÁRBESZÉD SZÖVETSÉGRE LÉPJEN

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.06.09.



Az őszre összejöhet egy megállapodás az LMP-vel és a Momentummal, ami döntő módon befolyásolhatja a 2018-as választást – állítja a Párbeszéd társelnöke és miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely szerint ez lehet a történelmi lehetőség.

A tavasszal több felmérés szerint is nulla százalékra csökkent a Párbeszéd támogatottsága. Nehéz lenne kihagyni azt a kérdést, hogy miért kell egy mérhetetlenné vált szervezetnek miniszterelnök-jelöltet választania?

Leginkább azért, hogy ne legyen nullaszázalékos. Egyébként nem nulla. De azért is, hogy 2018-ban létrejöjjön a kormányváltás, sőt egy rendszerváltás.

A felmérések nem csak rólunk beszélnek. Azt látom, hogy a Fidesz támogatottságában is megreccsent valami. A számok azt mutatják, hogy hónapról hónapra olvad a tábora. A pesti utcákon ezt már elég jól lehet érezni.

Ebből a mérhetetlenül gyenge támogatottsági pozícióból hogyan lehet összehozni, de akár csak tervezni egy rendszerváltást?


Az említett felmérésekből nem csak a támogatottsági sorokra érdemes odafigyelni. Ha az elutasítottságot is nézzük, akkor azokról a pártokról, amelyek a legnagyobbak az ellenzéki oldalon, kiderül, hogy a legnagyobb terhet is cipelik magukkal: őket utasítják el a legtöbben a választók közül. A kisebb, új generációs pártoknak viszont külön-külön nagyon nehéz kitörniük a jelentéktelenségből. Ha csupán a parlamentbe jutás lenne a cél, akkor lehetne sorrendet felállítani, hogy kik vannak hozzá a legközelebb, és kik távolabb. Ebben egyszer már volt részem, az utcáról kerültünk be a parlamentbe. Ez a perspektíva önmagában már nem vonz. Sokkal inkább az, hogy az új generációs pártokat valamilyen együttműködésre bírjam.

Ha miniszterelnök-jelöltet állít egy párt, akkor azzal azt üzeni a többieknek, hogy nem akar kiegyezni másokkal, legfeljebb úgy, ha csatlakoznak, beállnak mögé a sorba.

Nem, nem ezt üzeni.

A Párbeszéd nem magának állított miniszterelnök-jelöltet, hanem a választóknak, és azoknak a szervezeteknek, amelyek hasonló politikai elképzelésekkel építkeznek, nem a múltból támadják az Orbán-kormányt, hanem a jövő felől. Én marhára unom azt az ellenzéki nyafogást, hogy mindenki elmondja, mit miért nem lehet megcsinálni.

Ezért döntöttem úgy, hogy beleállok, és szerintem van ehhez kellő mértékű személyes ismertségem, relatív népszerűségem. És bár bizonyos szempontból jogosak az újságírók kételkedő kérdései, a választók felől én még nem tapasztaltam kételkedést. Amióta bejelentettek mint miniszterelnök-jelöltet, el sem tudom mondani, hogy mennyi pozitív visszajelzést kapok. A vidéki fórumaimon is kétszer-háromszor annyian vannak, mint mondjuk egy évvel ezelőtt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.