2017. június 18., vasárnap

MA VAN A SZÜLINAPOM, S SZERETEM GYUSZIT, MERT JUTKÁNAK HÍVNAK!

INDEX - KULTÚRA
Szerző: INKEI BENCE - BARAKONYI SZABOLCS
2017.06.17.


A hidegháború kezdetén indított Szabad Európa Rádió évtizedekig töltött be felbecsülhetetlen szerepet a vasfüggöny mögé zárt Magyarországon, ahová csak az állampárt által gondosan megszűrt hírek juthattak el. A SZER hallgatását a szocializmusban tiltották, az adást technikailag folyamatosan zavarták, ennek ellenére is rengetegen hallgatták titokban. A rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959-ben indult Teenager Party volt, az Ekecs Géza néven anyakönyvezett Cseke László vezetésével.

A Teenager Party hatása különösen a hatvanas években volt felbecsülhetetlen, amikor a rock and rollt és a beatet kezdetben tiltotta, majd később is csak megtűrte a közszolgálati magyar rádió – ekkor a Radio Luxemburg mellett a SZER volt az új zenék kizárólagos forrása itthon. A Teenager Party, majd utódja, a Délutáni randevú népszerűsége azonban megmaradt azután is, hogy a magyar rádióban is egyre több lett a fiatalokat megcélzó popzenei műsor. Cseke továbbra is zsákszámra kapta a legtöbbször csak jeligével ellátott leveleket a kívánságműsorában, és a SZER megszűnéséig, azaz 1992-ig dolgozott a rádiónál, jelenleg Münchenben él.

A műsor hagyatékát, egy teljes évtized több könyvespolcnyi levelezését néztünk át az Open Society Archives (OSA) archívumában. A levelek és képeslapok felbecsülhetetlenül értékes kordokumentumok, melyből tökéletes képet kaphat bárki, milyen lehetett fiatalnak lenni Kádár János országában a hetvenes években.

A műsornak író fiatalok döntő többsége csak jeligével azonosította magát, vagy pedig külföldről adta fel a müncheni vagy londoni postacímre szánt levelet – igen sok levelet adtak postára például Csehszlovákiában, melyeknek csak egy része származott felvidéki magyaroktól. Így is tudni olyan esetekről, amikor valaki ellen a Szabad Európa hallgatása vagy a rádióval folytatott levelezés miatt indult eljárás a hatvanas-hetvenes években.

Külön érdekességük a leveleknek, hogy Cseke a jelige mellett egy rövid „sztorit” is várt a hallgatóktól a kívánságok mellett, és rendszerint ezeket is beolvasta a lejátszott dalok előtt. Mivel a teljes archívum rendes feldolgozásához nemhogy egy újságcikk, de egy könyv is kevés lenne, csak néhány jellegzetes, valamiért példaértékű levelet választottunk ki, és a könnyebb olvashatóság érdekében begépelve olvashatók, a mi megjegyzéseinkkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.