2017. június 12., hétfő

ORBÁN RÉMÁLMÁT EMMANIEL MACRONNAK HÍVJÁK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.06.12.


A jobboldali “fülkeforradalom” Európában lefújva. Orbánra egyre nagyobb nyomás nehezedik Brüsszel után Párizsból és Berlinből is.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök pártja a Köztársaság Lendületben 30 százalék körüli eredménnyel nyerte a francia parlamenti választások első fordulóját a 20 százalék körül teljesítő Republikánusok és a 14 százalékra kapaszkodott Marie Le Pen Nemzeti Frontja előtt. A Szocialista párt hatalmasat bukva 10 százalék alá harcolta le magát, eddigi szavazói 20 százalékát veszítve el. Az egy hét múlva sorra kerülő második fordulót követően Macron pártja abszolút többséget szerezhet. Akár 390 vagy még 400-nál is több mandátuma lehet az 577 fős parlamentben. A választási részvétel rekord alacsony, 50 százalék alatti volt.

A francia szavazók keményen megbüntették a hagyományos parlamenti pártokat, azt üzenve a republikánusoknak és a szocialistáknak is, hogy elegük van az eddigi váltógazdaságból és új szereplőket akarnak látni az ország politikai színpadán. A változás irányába fújú erős szelet csak a szélsőjobboldali Marie Le Pen Nemzeti Frontja (+3,76 százalék) és Macron baloldali liberális középpártja a Köztársaság Lendületben tudta a vitorlájába fogni. Azzal, hogy utóbbi alig több mint egy évvel a megalakulása után hozta a 30 százalék fölötti eredményt, vagyis a semmiből lett a köztársaság legnagyobb politikai ereje.

Bár főleg egyéni körzetekben és a második fordulóban dől el a mandátumok sorsa, azért annyi napnál világosabb, hogy Macron minden tekintetben példátlan politikai felemelkedést produkált, hiszen az egy hónapja tartott elnökválasztáson, május 7-én is nagy fölénnyel, kétharmaddal nyert Le Pen előtt a második fordulóban, az akkor még szinte nem is létező pártja elhanyagolható támogatásával. Egy hónappal később pedig már személyes elnökválasztási sikerét meglovagolva a pártja is győztesként futott be az első fordulóban és minden bizonnyal az lesz a másodikban is, sőt akár az abszolút többséget is megszerezheti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.