2017. július 30., vasárnap

A JOG ÉS A TÖRVÉNYES "ZSAROLÁS"

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.07.29.


Természetesen nem a szervezett alvilág zsarolási eszközeire gondolok, arról bőséges tájékoztatást kapnak az állampolgárok az amerikai bűnügyi filmekben és esetenként a hazai szervezett bűnözés kegyetlen ügyleteiről a napi sajtóban. 

Nem erről szeretné röviden szólni, hanem arról az egyszerű, az „igazságszolgáltatásban (azt mondanám, hogy bírói gyakorlatban, hiszen a törvények társadalmi keletkeztetése és alkalmazása nagyon távol áll attól, amit az emberiség több ezer éve igazságnak tekint, nem beszélve az igazságosság mély társadalmi tartalmáról, amit nagyon gyakran és szándékosan a törvények betartatásával azonosítanak.

A jog nem tudásával senki magát nem mentheti! Erről van szó, illetve az államnak arról a mulasztásáról, hogy megelégszik a szigorú jogszabályok közzétételével, kijelentésével és gyakorlati alkalmazásával. Ugyanakkor semmit sem tesz annak érdekében, hogy ne sújtsa állampolgárait, akik saját hibájukon kívül „vétenek” számukra ismeretetlen jogszabályok ellen.

Az írni-olvasni nem tudók óriási tömegét termelte ki az elmúlt 30 évben az államhatalom, a legtöbben úgynevezett funkcionális analfabéták, ahogyan ezt a pedagógusok és más felelős érzelmű emberek mondogatják, közzéteszik a sajtóban is.

Ezektől az emberektől egymásnak ellentmondó és tömegével, ezerszámra megszavazott törvények, rendeletek ismeretét követeli meg az igazságszolgáltató államhatalom anélkül, hogy bármit is tenne a jogszabályok, rendeletek alkalmazásának és tartalmának megismerésére. Főleg az elmúlt tíz év során írtak össze annyiféle jogszabályt, hogy megismerni sem lehet, káosz uralja a törvényhozást, kaotikus jogszabályok tömegét zúdítják az állampolgárra, amelyeket, gyanítom, maguk a törvényeket megszavazó képviselők sem igazán ismernek, talán el sem olvasták, mielőtt szavazatukat adták hozzá.

Van azonban a magyar társadalomnak egy olyan kiváltságos osztálya, csoportja, akikre nem kötelező ez a jogszabály, a jogszabály ismerete és nagyon is hatékonyan mentheti magát a törvények, rendeletek nem ismeretével. Ez a réteg éppen az, amely hivatásszerűen is, kenyérkeresetből is űzi az igazságszolgáltatást (jogszolgáltatást). lehet-e igazságszolgáltatásról beszélni ott, ahol elbutított és félrevezetett millióktól, egyszerű emberektől (ha vannak ilyenek) jogtudást követelnek meg, miközben az igazságszolgáltatásban jól fizetett bírói kar működésében a jogszabályoknak akár tudatlanságból, akár tévedésből vagy felületességből, mondjuk a legritkább esetben rosszindulatból származó, helytelen törvényalkalmazást a bírói függetlenség és jogi értelmezés bőre méretezett palástjával leplezik el!

Tovább menve: miféle igazságszolgáltatást várhatunk el ebben az országban, ahol a jogszabályokat teljesen egy zsugorodó létszámú, de parlamenti párttöbbség öntheti formába, ahogyan ez a privilegizált klientúrának kedvező?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.