2017. július 4., kedd

A SZOLGÁLÓLÁNY TANÍTÁSA

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2017.07.04.


Úgy tűnik, az idei nyár egyik nagy dobása A szolgálólány meséje lesz. Margaret Atwood 1985-ben megjelent, magyarul májusban újból kiadott regénye a Líra online könyváruház július 1-i sikerlistáján a 11. helyen, a Bookline ugyanaznapi rangsorában már az 5. helyen állt. A regényből készült sorozat Amerikában már nagy sikerrel futott.

A hivatalos műfaji besorolás ugyan sci-fi, de inkább disztópiáról van szó. A történet szerint az Egyesült Államokban egy keresztény fundamentalista csoport kerül uralomra, és létrehozzák a Gileád Köztársaságot. Sajátos közösségi tulajdonba veszik és elosztják a nőket: lehetnek belőlük a vezetők feleségei, cselédei, a szegényebb férfiaknál e kettőt egy személyben megtestesítő gazdaasszonyok. Mivel a környezetszennyezés miatt nagyon lecsökkent a termékenység, a szülőképes nőket elszakítják családjaiktól és a vezetőkhöz rendelik, utódprodukálás céljára. Ők a szolgálólányok.

A semmire sem alkalmas – például idős, vagy lázadó hajlamú – nőket kivágják a telepekre, sugárzó és mérgező szennyezést takarítani. Az elosztás központilag történik, a házasságok előre elrendezettek, a szolgálólányokat kiutalják a megfelelő családoknak, ahol a ház ura havonta rituális szertatás keretében a feleség közreműködésével próbál nekik gyermeket nemzeni. Annyira nem számítanak, hogy még nevük sincs, a gazdájukét viselik birtokos jelzővel. A főhősnő így lesz a regényben Fredé, a sorozatban Offred.

Érthető módon a mű elsősorban a nőkért, az egyenjogúságért, az abortusz legalizálásért küzdő szervezetek figyelmét keltette fel. A szolgálólányok filmbeli jellegzetes öltözete máris politikai jelképpévált. (Kövér László már fogalmazhatja is a Házszabály módosítását a hosszú piros ruha viselésének betiltásáról. Különben a magyar parlament közismerten lábszagú macsó stílusa rövidesen kiváltja majd a képviselőnők néma, ám látványos demonstrációját. Főleg ha még egy-két népszaporítási programot is tárgyalásra tűznek, amire jó esély van, mert uraink imádnak mások hálószobáiban dirigálni.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.