2017. július 16., vasárnap

BARKÁCSOLÁS KÉTES ÖRÖMEI


NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.07.15.


Az autentikus barkácsolás azt tevékenységet jelenti, amelyben egy adott személy olyan munkálatokba kezd, amihez nem sokat ért. A művelet közben bekövetkező katasztrófák, spontán beindult, láncreakció-szerű bontási munkálatok, váratlan válások, 8 napon túl gyógyuló sérülések legfőképpen amiatt történnek meg, mivel a bátor célszemélyt elvakítja az önmagába vetett hit. A megszokott, otthoni környezet rútul megtéveszti, tompítja a veszélyérzetét. Emiatt az akcióhős nincs tisztában a rá leselkedő számtalan veszéllyel, a saját fizikai korlátaival, amelyek persze amúgy sem tántorítanák vissza az előtte tornyosuló feladattól. Nemes szándékaiban legalább annyira eltökélt, mint amennyire Scott kapitány volt az Antarktisszal kapcsolatban.

Az az izé, amit azzal hogyishívjákkal kell ott levágni, majd becsavarni ezt-azt, nem jelenthet különösebb problémát.

Egy asztalos képtelen összebarkácsolni egy széket, mivel az számára egyszerűen csak munka. Valószínűleg sejti, hogy mit akar készíteni. Ugyanez vonatkozik az ügyes kezű ezermesterekre is, akik félig-meddig profiknak számítanak, így teljesen jogos a kizárásuk a nemes versengésből.

Az igazi barkácsolók, ha komolyan veszik hivatásokat, szezonban, azaz a hétvégéken gyakran kötnek ki valamelyik kórház sürgősségi osztályán. Az elhivatottabbak egy baleseti osztályon vállalják tettük következményeit. Összetörve, átfúrva, csonkolva, mozgásképtelenné téve, repeszdarabokkal tarkítva, rejtélyes fagyási, illetve égési sérülésekkel, néhány esetben brutális mérgezéssel.

A témával kapcsolatban mindenképpen célszerű az alkalmi víz-, gáz-, villanyszerelőket, majdnem-kőműveseket kategóriákba sorolni.

Az önkéntes barkácsolók csakis saját magukat tehetik felelőssé a bekövetkező károkért, kínszenvedésekért, ipari katasztrófákért. Mögöttük általában nem áll felbujtó, illetve munkavezető. A „Talán inkább hívjunk valakit! Emlékszel, a múltkor is mi történt, papa.” kijelentés nem tántorítja el őket szándékaiktól, sőt, az esetek többségében buzgó cselekvésre sarkallja őket. Sokszor az utolsó csepp vérükig küzdenek.

A kényszerbarkácsolók mögött mindig ott áll valaki, aki folyamatosan hergeli őket. Halogatásos technikával egy ideig el tudják ódázni a bajt, de az erőteljes Napfolt-tevékenységekre és a vadludak vonulására nem lehet a végtelenségig hivatkozni. Előbb-utóbb feladják a sumákolást és megpróbálják a maximumot kihozni magukból. Általában gyenge jellemek. Az első komolyabb akadálynál bepánikolnak és megpróbálnak kihátrálni a küzdelemből. A tapasztalt instruktorok azonban nem engedélyeznek számukra visszavonulást, kíméletlenül ott tartják őket az első vonalban.

Mik azok a veszélyek, amelyekről a gyanútlan barkácsolók nem tudnak?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése