2017. július 7., péntek

KETTŐS MÉRCE A POLITIKAI AKCIÓKNÁL, AVAGY FOLYAMATBAN AZ ELSŐ BÜNTETŐÜGYEM

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2017.07.06.


A napokban a rendőrség garázdaság elkövetésének gyanúja miatt meghallgatásra rendelte be sorban az Együtt azon politikusait és aktivistáit, akik ez év április 12-én Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját. Engem is. Az eset közel három hónapja történt, láthatóan nem kapkodnak, míg egy szerintünk jóval enyhébb ügyben a helyszínen előállították, őrizetbe vették és gyorsított eljárásban ítélték el Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Milyen is a kettős mérce a hazai igazságszolgáltatásban?

Mint ismeretes: a Sándor-palotát egy április 10-i tüntetésen sárga festékkel megdobni próbáló Gulyás Mártont bűnösnek találta, és 300 óra fizikai közérdekű munkára ítélte a bíró a gyorsított eljárásban. Az aktivista társtettesként követett el garázdaságot és rongálást a bíróság szerint. A másik vádlott, Varga Gergely szintén bűnös társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűncselekményében. A rá kimért ítélet 200 óra közérdekű munka. Ha Gulyás és Varga nem tudja teljesíteni a közmunkát, akkor fogházban kell letöltenie a pofátlan mértékű büntetést.

De ne szaladjunk ennyire előre, április 12-én, amikor az Együtt politikusaival (Spät Judittal, Juhász Péterrel, Lázár Róberttel és Pataki Mártonnal) eldöntöttük, hogy Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját, akkor már második napja tartották fogva Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Mindkettejüket politikai véleménynyilvánítás közben vitték el a rendőrök, egyikük sem akart senkit megfélelmlíteni és egyikük sem akart személyben kárt tenni egy a gyülekezési törvény ahtálya alá tartozó rendezvényen, ahogy mi sem ezt terveztük, hanem a markáns politikai véleményünket fejeztük ki egy látványos, előre bejelentett akcióban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.