2017. augusztus 4., péntek

A MAGYAR ÉS A LENGYEL HELYZET AZÉRT AZÉRT KÜLÖNÖSEN AGGASZTÓ, MERT BELÜLRŐL PRÓBÁLJÁK MEG BEDÖNTENI A DEMOKRÁCIÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.04.


- Az Orbán-féle autokraták számára leküzdendő korlátot jelentenek a fékek és ellensúlyok

- Trump pont akkora veszélyt jelent a demokrácia számára, mint Orbán és Kaczynski

- A választások közeledtével a magyar kormány megpróbálja még jobban kiterjeszteni befolyását a sajtóban

New York Times/Reuters

Az Európai Tanács elnöke azt mondta, hogy immár bizonytalan Lengyelország jövője az unióban, mivel a varsói kormány egyre inkább kezébe kaparintja az igazságszolgáltatást, a közmédiát, valamint a környezetvédelmet. Tusk azután beszélt, hogy szülőhazájában órákon át kihallgatták a hatóságok a 7 évvel ezelőtti szmolenszki repülőgép baleset miatt, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski akkor államfő, illetve 95 magas rangú vezető. Megjegyezte, nagyon is megérti azokat a lengyeleket, akik aggódnak a bíróságok, illetve amiatt, hogy az ország az EU tagja maradhat-e. Azt is kifejtette, hogy van egy csomó terület, ahol nagyon is ellentmondásosak a mostani lengyel vezetés lépései az egész unió számára, beleértve Magyarországot is. A jelentés itt emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor ugyan Kaczynski szövetségese, tavasszal a PiS nagy sajnálatára mégis Tusk újraválasztására voksolt. A tudósítás arra is kitért, hogy az Európai Bíróság a múlt héten azonnali hatállyal megtiltotta egy középkori lengyel erdő kivágását. Az indoklás szerint azonban Varsó továbbra is elutasító magatartást tanúsít, és ez arra utal,, hogy közeleg a bejelentés, mármint hogy Lengyelországnak nincs szüksége az EU-ra, és az uniónak nincs szüksége a lengyelekre.

Daily Telegraph


Világszerte visszaszorulóban van a demokrácia, sőt haldoklik, mint a személyes szabadságjogok fő biztosítéka. Az erősen konzervatív lap idézi a Freedom House-t, amely úgy látja, hogy a demokrácia 11 éve egyfolytában hanyatlik, a kérdés ezek után az, hogy miként lehet megmenteni. Ehhez persze tudni kell, hogy a demokratikus rendszerek erejét a jogállam adja, azon belül is a független igazságszolgáltatás, a szólás és a sajtó szabadsága, az erős civil társadalom, a biztonsági szolgálatok és a hadsereg fölött gyakorolt határozott civil ellenőrzés, illetve ami a legfontosabb: a fékek és ellensúlyok hatékony rendszere a kormány munkájának felügyeletére. A gond ott van, hogy mindezt apránként el lehet venni, úgy hogy amikor a végső csapás jön, már teljesen természetesnek tűnik. Az utóbbi évek példái tanúsítják, hogy először mindenütt a médiát, a bíróságokat és a civil szervezeteket kapcsolják ki, nehogy az emberek vissza tudjanak vágni.

A magyar és a lengyel helyzetet különösen az teszi aggasztóvá, hogy demokratikusan megválasztott vezetők indítanak folyamatos támadást a demokrácia ellen. Orbán Viktor az illiberális demokrácia nagy híveként úgy gondolja, hogy a liberális demokráciák képtelenek meghozni a versenyképesség megőrzéséhez szükséges döntéseket, mert kormányzati rendszerük túlhaladott. Más szóval, a fékek és ellensúlyok útban vannak az olyan tekintélyelvű politikusok számára, mint amilyen ő is. És pont ez a lényeg, mert éppen a fékeket és ellensúlyokat találták ki annak megakadályozására, hogy belülről lehessen szétrombolni a demokratikus rendszereket. A magyaroknál, lengyeleknél, törököknél még tartanak szabad választásokat, ám az kapcsolja össze őket Venezuelával és Oroszországgal, hogy vezetőik a populizmus és a többségi elv durva túlhangsúlyozásával lépésről lépésre bontják le a demokráciát. Viszont az Egyesült Államokban igencsak működnek a demokratikus biztosítékok, pedig ott éppen a döntéshozatalnak arról az anakronisztikus módjáról van szó, amit Orbán annyira megvet.

Ellenben az EU önkényes és demokráciaellenes megközelítése erősíti az ostromlott vár érzetét az illiberalizmus magyar és lengyel támogatóinak körében. Hogy utóbbiakat le lehessen gyűrni, ahhoz éppen az ellenkezőjét kell tenni, mint idáig: több demokráciát kell adni, még jobban szét kell osztani a jogköröket, ez az autokraták legjobb ellenszere. A megyék és régiók ugyanis féltékenyen őrzik szerzett jogaikat a túlterjeszkedő központtal szemben.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése