2017. augusztus 16., szerda

FICO MIATT ORBÁN BÚCSÚT MONDOTT A REBELLIS V4 ÁLMÁNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.16.


- Szlovákia a mag-Európát célozza meg, mert a visegrádi pampogóktól nem sok hasznot remél

- Orbán senkit sem akar felértékelni az ellenzéki vezetők közül, ezért Sorosból kreál ősellenséget magának

- Merkel egyelőre türelmes a menedékkérőket elutasító államokkal szemben


New York Times/Reuters

A szlovák kormányfő megerősítette, hogy szerinte országa helye a mag-Európában van, nem pedig az euroszkeptikus Visegrádi csoportban. Fico úgy fogalmazott, azt szeretné elérni, hogy Szlovákia a németek és franciák vezette belső körhöz legyen közel. A tudósítás emlékeztet arra, hogy Merkel és Macron májusban úgy döntött: tervek dolgoz ki az integráció elmélyítésére – éppen akkor, amikor Brüsszel elmarasztalta Magyarországot és Lengyelországot a sajtószabadság és liberális demokrácia megsértéséért. A szlovák vezető ugyan most azt hangoztatta, hogy nagyon is fontos számára a regionális együttműködés, ám Pozsony alapvető érdekei az unióhoz fűződnek.

Elemzők logikusnak tartják az álláspontot, amely a Brexit és a francia elnök megválasztása után fordult kedvezőre az EU iránt, mivel a szlovák gazdaság kicsi, és meghatározó benne a többi tagországba irányuló autó- és elektronikai kivitel. A new yorki Teneo Intelligence elemző intézet egyik szakértője úgy értékelte, hogy Fico véleménye gyakorlatias, és az ország miatt bölcsen teszi, ha ragaszkodik a mag-Európához. Annál is inkább, mivel a V4-ekhez Orbán és Kaczynski nacionalista gondolkodásmódját társítja a világ. Márpedig éppen ilyen okokból a szerveződés csak korlátozottan jelent értékes Szlovákia számára.

FAZ

Mindenki egymaga és mindenki Orbán ellen. Így jellemzi egész oldalas beszámolójában a magyar politikai helyzetet a német újság. Merthogy az ellenzék megosztott, a miniszterelnök viszont maga keresi ki, hogy kivel akar megvívni a választáson. Pozíciója kedvező, mert két olyan pólus van körülötte, amelyet nem lehet egymással összeegyeztetni. A baloldalon nyüzsögnek, az ilyen-olyan színezetű pártok, a másik térfélen a Jobbik található, amelyről még nem lehet tudni, komolyan gondolja-e, hogy a szélsőjobbról középre tart. De a kettőben az mindenképpen közös, hogy szinte érzelmi alapon utasítják el Orbánt. Botka László azt mondja, a kisebb tömörülések megint a 2014-es forgatókönyvből dolgoznak, azaz kéretik magukat, hogy a végén a lehető legmagasabb árat követeljék az összefogásért. Csak éppen ezt az emberek rosszul élik meg, mert úgy látszik, mintha a politika csakis önmagával foglalkozna.

A Fidesz újdonsült riválisai közé tartozik a Momentum, amelynek vezetői azt mondják, a hatalom azért gyanúsítja őket a Sorostól kapott támogatással, mert folyton ellenségképet gyárt. Megosztja a társadalmat, ám ez veszélyes, ugyanakkor gusztustalan. Azt is tagadják viszont, hogy még inkább szétzilálnák az ellenzéket, mert ők a bizonytalanok, a politikai árvák közül igyekeznek híveket toborozni. Meg a kiábrándult Fidesz-szavazókból és a Jobbik korábbi híveiből. Az ellenzéki pártok óvakodnak attól, hogy kapcsolatba kerüljenek Vonáékkal, legalábbis hivatalosan. Ám már több pótválasztáson megtörtént, akár egyeztetve, akár nem, hogy nem versengtek egymással, így azután alulmaradt a Fidesz-jelölt. A baloldalon viszont Gyurcsány Ferenc gátolja az erők egyesítését. A tudósító azt tapasztalta, hogy a DK elnökének van kisugárzása. A politikus azt magyarázta, hogy nem hisz a közvélemény kutatásoknak, a kormánypárt már kisebbségbe került. A győzelem persze csak a baloldal közös erőfeszítésével lehetséges, ám Gyurcsány tudja, hogy ez ügyben ő maga nagy bökkenőt jelent, de nem kíván a háttérbe húzódni. Azzal is tisztában van azonban, hogy belőle már nem lesz kormányfő.

Az újságíró azzal fejezi be a helyzetképet, hogy az ellenzék állapota magyarázza, miért folytat ennyire heves kampányt a hatalom Soros ellen. Orbán sikerreceptje a küzdelem. Ahhoz azonban egyenértékű ellenfél kell, ilyet azonban nem találni a másik oldalon. És a miniszterelnök senkinek sem teszi meg azt a szívességet, hogy fő riválisnak nevezze ki. Így azután marad Soros, mint minden lehetséges rossz oka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.