2017. augusztus 9., szerda

KIÉ LESZ A BALATON? - FÉL AKALI, FÉL ALMÁDI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Fónai Imre
2017.08.09.


Hogy lesz így a Balaton mindenkié? – kérdezik az üdülőtulajdonosok, miközben egyre dagad a térségben a Mészáros-birodalom. Akaliban már a zsebkendőnyi szabadstrandot féltik a felcsúti polgármestertől.

A fél falu. A fél város. Így mondják a balatonakaliak és a balatonalmádiak is, hogy mi lett az utóbbi időben Mészáros Lőrincé a településükön. Mindkét településen tájékozottak az emberek, hallottak a hírekből a milliárdos felcsúti polgármester „bevásárlásairól”, de túlzás volna azt állítani, hogy mindez felbolygatta a kedélyeket. Ellenzéki politikusok adnak hangot felháborodásuknak, s talán még az akali nyaralótulajdonosok figyelik leginkább aggódva a fejleményeket.

Nehéz ma már napról-napra követni, mi is kerül éppen akár Mészároshoz, akár az Orbán-vőhöz, Tiborcz Istvánhoz közeli körökhöz a Balaton partján. Keszthelyi, almádi, akali kemping, hat hektáros, beépíthető almádi ingatlan, balatoni rádió – ízelítő az elmúlt egy-két hét „terméséből”.

De nem csak a terjeszkedés mértéke, hanem módja is figyelemre méltó: sajtóhírek szerint áron alul, a felszámoló által meghirdetett 800 millió helyett, 300 millió forintért jutott az akali Strand kempinghez a Mészáros-közeli Zion Europe Kft. úgy, hogy mások 370 milliót is ígértek érte. Korábban Strand-Holiday kempingként volt ismert a Balatonakali vízpartjából jókora területet kiharapó egység, de a keleti felét külön felszámolási eljárás keretében már korábban megvette az SSS Group, amely luxus apartmanházakat kíván építeni a területen - e cég tulajdonosi hálójában nincs nyoma se Mészáros-, se Tiborcz-közeli embereknek. Egyelőre azonban még csak a korábbi kempingépületek bontásáig jutottak. Az idén nyáron már csak a Strand kemping nyitott ki, az sem kicsi, 3,6 hektár.

A két egység közé szorultak az akali nyaralótulajdonosok, az új Mészáros-érdekeltség keleti kerítése után közvetlenül kapu, a felirat pedig arról tájékoztat: a helyi üdülőtulajdonosok egyesülete kezeli, tartja rendben a zsebkendőnyi szabadstrandot. Belépés csak tagsági díjat fizetőknek, esetleg rokonaiknak, barátaiknak. – Nem strand ez, csak lejáró, ez a hivatalos – avat be a részletekbe egy idős hölgy, az első akali „ősnyaralók” egyike, a hetvenes évek óta van hétvégi házuk az északi parti kistelepülésen, akkor parcellázták a partmenti területeket, akkor nyílt a kemping is és ami lényeges: azóta van lejárási lehetőségük a Balatonra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése