2017. augusztus 11., péntek

LAKHATÁST MOST! - ÚJ SOROZAT INDUL A LAKHATÁSRÓL A KETTŐS MÉRCÉN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.08.10.


Megfizethetetlen albérletek, „gyerekkel, házi állattal” nem kivehető lakások, bedőlt devizahitelek, egészségkárosító önkormányzati bérlemények, komfort nélküli krízislakások mobil vécével a gangos ház belső udvarán, patkányokkal teli pottyantós vécé az önkormányzat bérházának udvarán – és hajléktalanszállók azoknak az állampolgároknak, akik még a fentiekből is kiszorulnak. A lakhatási válságról, lakásszegénységről nap mint nap olvashatunk annak ellenére, hogy ezeket a fogalmakat nem használjuk.

A Lakhatást most! sorozat egyik célja, hogy megmutassa az összefüggéseket a különböző lakhatási problémák között, és rámutasson arra, hogy nem elszigetelt, kirívó esetekről van szó, amikor egy-egy kilakoltatásról, szegénytelepről vagy az egyre emelkedő albérletárakról van szó a híradóban, hanem olyan mindennapos jelenségekről, amelyek becslések szerint az ország mintegy harmadát érintik valamilyen formában.

A sorozat másik célja, hogy túllépjen a problémák és összefüggéseik leírásán, és megoldási javaslatokat, most is létező hazai vagy külföldi, előremutató lakhatási megoldásokat mutasson be.


Nem magától értetődő ugyanis, hogy az emberek egy részének túlzsúfolt, egészségkárosító, túlárazott lakásokban kell élnie, ahogy az sem, hogy minimum 30 ezer állampolgár még ezekből a lakhatási megoldásokból kiszorul. Ezek olyan problémák, amelyek átgondolt, kellően megtervezett lakáspolitikával orvosolhatóak. Nem természeti katasztrófákról van szó, amelyekre az államnak nincs befolyása, hanem politikai kérdésekről.

Éppen ezért, a sorozatban nem csak azt szeretnénk megmutatni, milyenek lennének a megfelelő szakpolitikai lépések, hanem azt is, hogyan tudnak a lakásgondokban érintettek, a szakemberek és más állampolgárok nyomást gyakorolni a mindenkori kormányra azért, hogy ezek a problémák megszűnjenek
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése