2017. augusztus 24., csütörtök

VÁLASZ AZ EGYIK "HÜLYÉNEK"

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.23.


Magyarországon választással már kormányt sem lehet váltani. A választási részvétel a rendszer legitimálását és nem a megdöntését szolgálja.

Kedves Budácsik Lajos!

Örülök, hogy megszólítottál, mint – ahogy magad is állítod – „azon elmeháborodottak egyikeként, akik hisznek abban, hogy jövőre Orbánt el lehet zavarni”! Örülök, mert neked írtam a cikkem.

Mégpedig azok nevében, akik azt gondolják, hogy nincs igazad. Ugyanis – szerintünk – Orbánt jövőre a magát demokratikusnak nevező ellenzék nem lesz képes elzavarni. Azok nevében írtam, akik a 2014-es választások előtt is ugyanezt mondták. Akkor sem azért, mert Orbánnak drukkoltak, vagy az ellenzék ellen szorítottak, hanem mert az esélyek, az erőviszonyok, az ellenzék fellépése, programja, szervezettsége, elvszerűsége, politikai kultúrája és választási kampánya alapján így gondolták. Ahogy most te bírálsz, akkor mások szóltak le erősen és elvszerűen keményen minket, mint akik a magatartásukkal hozzájárulnának az ellenzék vereségéhez.

Sajnos nekünk lett igazunk. Akkor is és most is, abból indultunk ki, hogy Magyarországon nincs demokrácia, nem állnak fenn a szabad és demokratikus választások alapvető feltételei. Nem valósul meg az esélyegyenlőség és a médiákhoz való azonos hozzáférés, a választási törvény nem tisztességes, az egyéb szabályok és a kormányerők viselkedése a választási csalással egyenlő, az ellenzéknek nincs reális esélye üzeneteit eljuttatni a választókhoz, így nem képes a szavazókat maga mellé állítani.

Ehhez járult és járul ma is hozzá az ellenzék gyenge intellektuális és morális bázisa, szakmai és emberi gyengesége, az osztódással szaporodó baloldali pártok egymással szemben folytatott öngyilkos és megalázóan személyeskedő háborúja, a választók megalapozott kételye, hogy valóban ezek lennének, akik alternatívát jelentenek a jelenlegi hatalommal szemben, mégpedig annak ellenére, hogy nincs más. E kételyek statisztikai megnyilvánulása a pártot választani képtelenek folyamatosan riasztóan magas aránya.

Ennél azonban még fontosabbnak vélem, hogy a választás már évekkel ezelőtt is javasolt bojkottját nem elsősorban azzal indokoltuk, (bár azzal is), hogy nem szabad és így megnyerhetetlen, hanem azzal, hogy egy nem demokratikus országban az ellenzék, amelynek esélye nincs a hatalom legális megszerzésére, a választási részvétellel és a parlamenti politizálással kizárólag a rendszer legitimációját és nem annak megdöntését szolgálja. Vagyis a hatalom malmára hajtva a vizet. Azt a látszatot kelti, hogy mégiscsak demokrácia van, hiszen négyévente választásokat tartanak, a parlamentben a képviselők vitáznak, interpellálnak és napirend előtti kérdéseket tesznek fel, vagyis a képviseleti demokrácia működik, csak – mivel a magyar emberek így akarják – mindig az Orbán Viktor vezette Fidesz nyer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.