2017. szeptember 6., szerda

COKI! - ÜZENT JUNCKER ORBÁNNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.06.


- Volt és van elég uniós pénz a magyar határok védelmére, de a kormány nem kér/t belőle, mint ahogy 54 ezer menekülttől sem szeretett volna megválni

- Szíjjártó egy követ fúj Törökországgal - Németország ellen

- Magyarország ma várhatóan házhoz meg az Európai Biróságnál a ...-ért (koki + sallerért)

FAZ

A Bizottság hivatalosan is visszautasította, hogy megtérítse Magyarországnak a kerítés költségeinek a felét. Az Orbán Viktornak küldött levélben Juncker emlékeztet arra, hogy az EU éppen két évvel ezelőtt, a menekültválság tetőpontján felajánlotta: a többi tagállam meghatározott kulcs szerint menedékkérőket vesz át a magyaroktól, olaszoktól és görögöktől, ám a magyar kormány visszautasította a szolidaritásnak ezt a konkrét formáját. Nem tartott igény arra sem, hogy más módon kapjon segítséget a szervezettől migránsügyben, viszont Magyarország a szerkezeti alapokból nyújtott támogatások révén igencsak profitál az európai szolidaritásból – hangsúlyozza az üzenet. Mint ismeretes, az Orbán-kabinet 440 millió eurót akart, mondván, hogy a határzár minden tag biztonságát szolgálja.

Süddeutsche Zeitung

Magyarország keresztet vethet a kerítésért remélt 440 millió euróra, nagy valószínűséggel nem lesz abból semmi. Így látja ezt az újság, amely azt írja, hogy Juncker egyértelműen reagált a magyar követelésre. A Bizottság elnöke azt üzente: az jó, hogy az Orbán-kormány az EU fontos elveként ismeri el a szolidaritást, ám utóbbi kétirányú utca. Vagyis időnként a tagállamok támogatást várhatnak el a többiektől, és vannak szakaszok, amikor nekik kell segíteniük másokat. A levél, amelyet nyilvánvalóan eljutattak egy sor szerkesztőséghez, felidézi, hogy az unió két éve 54 ezer menekültet át akart venni a magyaroktól, ám azok erre nem tartottak igényt. Továbbá 2014—15-ben 6,2 millió euró állt Budapest rendelkezésére a brüsszeli szükségalapból, de ennek csak egyharmadát használta fel. Ezen felül lehívhat 40 milllió eurót a külső határok biztosítására. Ha több eszközre van szüksége, akkor a Bizottság kész ezt megvizsgálni – hangsúlyozta Juncker.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.