2017. szeptember 4., hétfő

KÖTCSE: ORBÁN A VÁRBA KÉSZÜL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.09.03.


Az idő vészesen fogy. A szómágia már kevés, tettekre lenne szükség ahhoz, hogy az Orbánt leváltani akarók elhiggyék, van olyan erő, amelynek víziója is van az országról, s képes lehet rá, hogy fölépítsen egy új, demokratikus, igazságos, békés Magyarországot. A közvélemény-kutatók adatai is jelzik, az emberek nem díjazzák, ami a demokratikusnak mondott oldalon folyik. Nagyon sokan kiábrándultak már mindenből, nem hisznek a politikának, befelé fordultak. Ma még mindig van esély arra, hogy a jövő évi kötcsei piknik a bukott Orbán-rezsimről szóljon.

Tegnap Kötcsén ismét összegyűlt „Operettország” királya hűséges alattvalóinak apraja, nagyja. Megszokhattuk már, hogy a piknik a vezér imádatáról és a hajbókolásról szól. Mindez az egyszerűség, a szerénység mázába csomagolva. Persze, ha jól láttam, maga a kúria egy tisztességes főúri lak lehet. De ez kizárólag egy szoclib bolsi kötözködése.

Szombaton láthattuk, kik azok, akiknek az elmúlt több mint hét év minden adományát köszönhetjük. A testőreitől – még a sajátjai között is – körbevett kormányfőt (nem tudom, előkóstoló volt-e), a kenetteljes emberminisztert a maga valójában, a pénzember Szélest, a kultúra „nagyjait”, és a plebejus kormány tagjait. Aki számít a luxus jobboldalon, az hódoló tiszteletét tette az „örökös miniszterelnök” előtt.

Kötcse szimbólum is. Valamikor, nem is olyan régen – 2009- ben – Orbán itt hirdette meg vízióját a következő 15-20 év Magyarországáról. Nem emlékszem, hogy az akkor kormányon levőket nagyon mélyen megérintették volna az elhangzottak. Pedig lett volna miért: az akkor már a hatalomba készülő Fidesz-elnök a pikniken vázolta fel a centrális erőtér politikáját:

„…megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza – és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli”

Ennek a beszédnek később – az akkor még markánsan fideszes – a Magyar Nemzetben megjelent szerkesztett változatában már ott olvasható a 2010 utáni időszak forgatókönyve. A Fidesz a kétharmad birtokában, az elmúlt több mint hét évben a saját képére formálta az országot. Létrejött egy centrális erőtér, egy nagy párttal, amely a hatalom kizárólagos birtokosának tekinti magát. Körülötte közepes és kisebb pártok adják a keretét az illiberálisnak mondott orbáni „demokráciának”. A Fidesz uralkodását segíti az alaptörvény, a fékek és ellensúlyok rendszerének megszűnése, a pártkatonák beültetése minden fontos állami intézménybe – így többek között az ügyészségbe is.

A párt hatalmát támogatják az egyházak is, létrejött a „trón és oltár” szövetsége. Az egyházak cserébe soha nem látott manna-esőben részesülnek, dől hozzájuk a pénz. Ebben élen jár a katolikus egyház, amelynek főpapjai – egy-két kivétellel – még a pápával szemben is a Fidesz álláspontját képviselik, sok fontos kérdésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése