2017. október 9., hétfő

TUDJA MEG GROSICS GYULÁTÓL, HOGYAN CSEMPÉSZETT AZ ARANYCSAPAT

INDEX
Szerző: VÖRÖS CSABA
2017.10.09.



1954 őszén különösebb magyarázat nélkül egy évre eltiltották Grosics Gyulát a labdarúgástól. A legendás Fekete Párducot, aki többször járt az Andrássy út 60.-ban kihallgatáson, megvádolni nem vádolták meg semmivel, a kérdések alapján azonban azt hitte, kémkedés gyanúja miatt nyomoznak ellene. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumokból kiderül, hogy Grosics Gyula ellen a vád valójában nem kémkedés, hanem csempészés volt.

Bizarr dolog valakit olyasmiért megbüntetni, amire hivatalos engedélyt kapott. Az ötvenes években az állam nem tudta kellőképpen honorálni a labdarúgók sikereit, ezért Farkas Mihály honvédelmi miniszter biztatta őket, hogy nyugodtan hozzanak be árukat nyugatról, és azok értékesítéséből egészítsék ki a keresetüket. Az ÁVH iratai szerint ebben a tevékenységben élen járt a legendás kapus, Grosics Gyula. Amikor a Honvéd és az Aranycsapat játékosát reménytelen helyzetbe sodorták, más kiutat nem látva tízoldalas levelet írt a honvédelmi miniszternek, melyben mindent részletesen feltárt.

Grosics megérzése, hogy kémkedéssel vádolják, nem volt alaptalan. Eredetileg a Szabad Európa Rádió részére végzett kémtevékenységgel gyanúsítottak meg korábbi újságírókat, és a futballista ebbe az ügybe keveredett bele. A vádlottak egy ponton rá vallottak, mint akivel árucsempészést és valutáris bűncselekményeket követtek el. Ezután a nyomozás új irányt vett, és már kifejezetten az Aranycsapat kapusát vette célba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.