2017. október 13., péntek

VESZEDELMES VOLNA, HA AUSZTRIA A TEKINTÉLYELVŰ ORBÁNT KÖVETNÉ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.13.


- Magyarország nem kér a francia elnök európai reformelképzeléseiből

- Az osztrákok vasárnap várhatóan eltávolodnak Merkeltől, de közelebb kerülnek az Orbán-Kaczynski-tandemhez

- Az OLAF által eltárt korrupciógyanús esetek 20 %-a Magyarországot és Lengyelországot érinti

New York Times/Reuters


Magyarország ellenzi, hogy elmélyítsék az integrációt az euróövezeten belül és addig nem kíván csatlakozni a valutaövezethez, amíg nem készült fel rá. Így nyilatkozott az európai ügyek államtitkára. Takács Szabolcs szerint a kétsebességes EU ellentétes volna a szervezet érdekeivel. Mint mondta, el kell kerülni azt a látszatot, hogy akik már bent vannak, azok a jó tagok, függetlenül attól, milyen árat fizettek érte, akik viszont kimaradtak, azok rosszak. Jelezte, hogy a magyar kormány nem támogatja a francia elnök felvetését, hogy az eurózónának legyen külön költségvetése és pénzügyminisztere. Szerinte ugyanakkor hagyni kell, hogy egy pár évig a maguk útján fejlődjenek azok az államok, amelyeknél jelenleg nagyobb ütemben nő a gazdaság. Azzal érvelt, hogy ezek az országok képesek egymaguk is kiállni, ha netán beüt valamilyen nagyobb megrázkódtatás. Takács egyúttal üdvözölte, hogy Juncker a kelet-nyugati megosztottság felszámolását sürgette.

Der Standard

Az osztrák szociáldemokraták két EP-képviselője óv attól, hogy Ausztria lopakodva a tekintélyelvűség útjára lépjen. Elemzésében Josef Weidenhölzer és Evelyn Regner hangsúlyozza, hogy sem Kurz, sem Strache nem csinál titkot abból, mekkora csodálója az autoriter Orbán Viktornak. Ám ez életveszélyes, hiszen a magyar vezető már rég túlfeszítette a húrt. Azzal, hogy figyelmen kívül hagyja a menekültek elosztása ügyében az Európai Bíróság ítéletét. Hogy politikai támadást intézett a CEU ellen. Hogy folyamatosan korlátozza a civil társadalmat és a sajtószabadságot. Mindez azt illusztrálja, milyen gyorsan alá lehet ásni az alapértékeket és az emberi jogokat. Emellett komoly vádak érik a magyar kormányt választási csalás és uniós, illetve hazai közpénzek elsikkasztása miatt.

Amikor Orbán Strasbourgban beszél, hamar érzékelni lehet, mennyire lebecsüli a demokratikus intézményeket és az európai vitát. Színpadként használja az üléstermet és úgy állítja be, hogy őt egyfolytában félreértik. Csakhogy az EU nem teszi meg neki ezt a szívességet. A Bizottság részéről már zajlik egy kötelezettségszegési eljárás. Az EP pedig megbízta az illetékes bizottságot, hogy indítsa meg az eljárást a 7-es paragrafus alapján. Fokozatosan nyomás alá kerül az Európai Néppárt is. Orbán átalakulása tekintélyelvű keményvonalassá alattomban kezdődött. Veszélyes módon olyan Európát vizionál, amely csupán minimális funkciókat lát el. Ám ez a demokrácia, a munkavállalói jogok és a közös Európa rovására megy. A magyar miniszterelnök autokrata rendszert akar bevezetni a földrész közepén. Ezt osztrák részről nem lehet megtapsolni. A vasárnapi választások arról is határoznak, merre megy a demokrácia Ausztriában és Európában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.