2017. november 5., vasárnap

A FELETTE TRÓNOLÓ HÜLYÉKRŐL - HRABAL SÖRÖZIK ÉS NEVET

GÉPNARANCS BLOG - IRODALOM 
Szerző: NÓGRÁDI GÁBOR
2017.11.05.



Hraballal élek megint hónapok óta. A Nobel-díj bizottság nagyon elszúrt valamit, amikor nem adta neki a díjat. Persze nem is kellene ezzel a kitüntetéssel annyit foglalkozni. Ritkán irodalmi értékmérő. Pontossága Karinthy káplárját idézi:

„Célozni tanulnak a katonák egy káplár vezetése mellett. Nem valami fényesen megy a dolog. A káplár dühösen szidja regrutáit, aztán kikapja a puskát egyiknek a kezéből, mikor épen megint elhibázta.

− Szamarak, − kiabál a káplár, − tudtok ti lőni! Adjátok ide azt a puskát! Ide nézzetek! − Céloz és hetykén lő. De nem talál. Egy percre zavarba jön. Aztán mérgesen rámordul az egyik katonára: − Így lőssz te! − Megint céloz. Nem talál. Egy másikhoz fordul: − Így lőssz te! − És így tovább. Végre kilencedszer talál. Mellére üt: − És így lövök én!”

No de nem is a Nobel-díjról akartam írni, hanem Hrabalról. Illetve nem is róla, hanem az egykor ideiglenesen felette trónoló hülyékről.
Könyveit folyamatos cenzúra sújtotta, novellákat, szövegrészeket, mondatokat, szavakat töröltek a kötetekből. Az egyik könyv szedését a nyomtatás előtt dobatták szét, más, éppen elkészült könyveit bezúzták.

Bizony ragyogó regényt lehetne írni a Hrabalt sújtó irodalmi terrorizmusról. Kár, hogy itt-ott műveiben elszórva ő már megírta ezt a könyvet. Megírta és minden atrocitás ellenére, ami érte, vidáman sörözött, nevetett és írt tovább...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.