2017. november 15., szerda

A NEMZETBIZTONSÁGI SZAKSZOLGÁLAT IS VIZSGÁLTA A FIDESZES KÉMÜGYBEN LEFOGLALT ADATHORDOZÓT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2017.11.15.


Egy rágalmazás gyanúja miatt megindult eljárás során megtartott házkutatás során foglalták le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azokat az adathordozókat, amikről szerintük kiderül, hogy magyar állampolgárok többek között az USA-nak kémkedtek. Az NNI egyik osztályvezetője szerint ezzel már 2015 augusztusában tisztában voltak, de magát az eljárást csak két hónappal később indították el. A lefoglalt bűnjeleket pedig nem a bűnjelraktárban tartották, mivel az NNI szerint azok jó helyen voltak az egyik nyomozó páncélszekrényében.

Maxin Norbert és társa kémkedési ügyéről legutóbb az Átlátszó azt írta meg, hogy a Fővárosi Törvényszék Katonai Bírósága előtt meghallgatott NNI-s nyomozók eltérően számoltak be arról, hogy miként zajlott az eljárás során a bűnjelkezelés.

Az ügy legfontosabb bizonyítékával, egy merevlemezzel kapcsolatban nem tudták pontosan megmondani, hogy a lefoglalást követően egy jó ideig hol volt, és ki férhetett hozzá. Ha szabálytalanul tárolták az adathordozókat, az akár az eszköz bizonyítékok közül történő kizárását is jelentheti.

A helyzet tisztázása érdekében az egyik vádlott védője, Dániel-Szabó Mátyás megkereste a nyomozó irodát, és a bűnjelek, illetve kimondottan a merevlemez tárolásával kapcsolatban kérdezősködött. Az NNI válaszlevele, amely szerkesztőségünk birtokában van, további kérdéseket vet fel a kémügy nyomozásával kapcsolatban.

A büntetőeljárás lényege, hogy a vádhatóság szerint Maxin Norberték hírszerzést folytattak egy Birodalom nevű szervezetben az Amerikai Egyesült Államok és az IMF részére, ezen belül is az első rendű vádlott, társa révén az USA nagykövetségének NATO-tisztjéhez hazánk honvédelmére vonatkozó iratot juttatott el.

A vád másik pontja az, hogy Maxin Norbert 2010-ben az IMF küldöttség vele jó viszonyban lévő vezetőjének a figyelmét hívta fel arra, hogy úgy helyezzék ki a szervezet pénzét, hogy Magyarország aktuális politikai vezetése ne tudjon abból ellopni.

Ha a kémkedés bebizonyosodik és ezekben az ügyekben a vádlottakat bűnösnek találják, akkor akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatóak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.