2017. december 12., kedd

NEM ÁLLTAK BE TRUMP MÖGÉ EURÓPA VEZETŐI - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2017.12.12.


Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek nem sikerült rávennie az Európai Uniót, hogy sorakozzon fel Donald Trump amerikai elnök mögé, aki bejelentette, hogy az Egyesült Államok Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet, és Tel-Avivból át is fogja oda helyezni a nagykövetségét.

A New York Times azt írja: az unió több kisebb tagállama, beleértve Magyarországot és Csehországot, szívesen ápolna szorosabb kapcsolatokat Izraellel. A múlt héten a csehek bejelentették, fontolóra veszik nagykövetségük áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ezután azonban a jelek szerint visszavonultak, mondván, csak Jeruzsálem nyugati része fölött ismerik el Izrael fennhatóságát. Lubormir Zaoralek cseh külügyminiszter tegnap már azt mondta, Trump bejelentése „nem segít” a helyzeten. A feszültséget nem lehet oldani egyoldalú lépéssel – idézi a New York Times a Reuters alapján Zaoraleket, aki szerint nem csupán az izraeli államról, hanem a palesztin államról is beszélni kell.

A Washington Post megfogalmazása szerint úgy tűnik, hogy csak egy zavaros, főként muszlimellenes politikusokból álló társaság támogatja Európában ebben a kérdésben Trumpot. Közülük talán a Trumphoz közismerten vonzódó Milos Zeman cseh elnök a legnagyobb súlyú nemzetközi vezető, aki azzal vádolta az Európai Uniót, hogy az lehetővé teszi, hogy a „palesztinbarát terrormozgalom” uralja az Izraelről folyó vitát. Kiállt még Jeruzsálem, mint Izrael „osztatlan, örök fővárosa” mellett Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus. Megértést mutatott a gondolat iránt Hans-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezetője. A Washington Post megírja azt is: bár Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten még megakadályozta, hogy Trump bejelentését közös nyilatkozatban bírálja az unió, tegnap már azt közölte, hogy Magyarország nem költözteti át a nagykövetségét.

A magyar magatartással kapcsolatban a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása – vezető diplomatáktól szerzett értesülésre hivatkozva - azt írja: az uniós vezetők Netanjahuval való találkozója előtt EU-diplomaták aggodalmuknak adtak hangot az uniós egységét illetően, miután Magyarország megbontotta a sorokat, és elutasította, hogy csatlakozzék a közös nyilatkozathoz. Budapest más közép-európai tagállamok támogatását is kérte, de nem kapta meg. Magyarország elszigetelődött, de sok diplomata méregbe gurult annak láttán, hogy a magyarok kiléptek a sorból – értesült a Politico. Hozzáteszi ugyanakkor: Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, Budapest nem vétózott meg semmit, hiszen nem is volt szövegtervezet az asztalon. Igaz, a magyarok azt javasolták, hogy minden ország tegye meg a saját külön nyilatkozatát a közös szöveg helyett, ami ilyen fajsúlyos nemzetközi kérdésben eltérést jelent a szokásos diplomáciai gyakorlattól az unión belül – írja a Politico...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.