2018. január 3., szerda

EURÓPA LEGFONTOSABBJAI KÖZÖTT LESZ A TAVASZI MAGYAR VÁLASZTÁS - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.01.03.


Hat európai választásra kell idén alaposabban odafigyelni – írja az esztendő politikai naptárát áttekintő előzetesében a Politico. Az amerikai hírportál európai kiadása a hat közül is külön kiemel hármat, nevezetesen azt, hogy újraválasztását kísérli meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint vissza akar térni a hatalomba Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő.

Magyarországgal kapcsolatban a Politico megírja, hogy a jobboldali populista Fidesz jelentős mértékben vezet versenytársai előtt, és a 2015-ös időközi választáson elvesztett kétharmados többségének a visszaszerzésében reménykedik. Ennek érdekében Orbán az ország határain túl a környező országokban élő magyarok körében is kampányol. A Fidesz legnagyobb riválisa a szélsőjobboldali Jobbik, és néhány baloldali, aki elkeseredetten törekszik Orbán eltávolítására, azt is javasolja, hogy a politikai spektrumon átívelő együttműködést alakítsanak ki a Jobbikkal is – írja a Politico. A portál szerint azonban a számvevőszék által kirótt 660 millió forintos bírság árthat a Jobbik esélyeinek.

„Bár nem indul hivatalért, szintén a választások szereplője Soros György magyar-amerikai milliárdos. Orbán és Soros egykor szövetségese volt, de azóta ádáz ellensége lett egymásnak. Soros azzal vádolja Orbánt, hogy veszélyes autokrata. Orbán nemrégiben azzal vádolta Sorost, hogy megpróbálja őt aláásni” – összegzi nagyon tömören az amerikai hírportál a helyzetet.

A tavaszi magyar és a márciusi olasz parlamenti választás, valamint a szintén márciusi orosz elnökválasztás mellett a Politico 2018 fontos európai politikai eseményeként említi még a januári cseh elnökválasztást, a szeptemberi svéd általános választásokat, valamint az év végén esedékes lengyelországi helyhatósági választásokat.

Az AP amerikai hírügynökség - részben Michael Abramowitznak, a Freedom House elnevezésű demokráciavédő szervezet elnökének a tájékoztatása alapján - terjedelmes összeállításban foglalkozott a sajtószabadság helyzetével az Egyesült Államokban, Lengyelországban, Magyarországon, illetve Törökországban. A beszámolót hosszabban vagy rövidebben átvette a ZDF német köztelevízió, a Fox News amerikai hírtévé, illetve a Washington Post is. Az írásból kitűnik, hogy a média ellenségként kezelése a hatalom részéről szinte sehol nem ismeretlen jelenség, de ennek megnyilvánulása nagyon széles skálán mozog. Donald Trump amerikai elnök hamis hírek gyártásával vádolja és szidalmazza a neki nem tetsző médiumokat. A lengyel és a magyar kormány kényszerhelyzeteket teremt, és nyomást gyakorol a médiára, míg Törökországban be is börtönözik a kellemetlen újságírókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.