2018. február 24., szombat

MIKOR KAPOK VÉGRE NAGYOBB KAMATOT?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.02.23.


Egyelőre még tart a zéró betéti kamatok időszaka, ezért inkább le se kötjük a pénzünket. A biztos megtakarítások közül csak a lakossági állampapírból lehet értelmezhető hozamot elérni. A készpénzállomány rekordokat dönt. 

Továbbra is nulla közeli kamatot kínálnak a bankok a lakossági bankbetétekre, ezzel el is véve mindenkinek a kedvét attól, hogy lekösse a pénzét. A legfrissebb, ezen a héten megjelent MNB statisztikák szerint 6599 milliárd forintot tartottunk év végén bankokban (ez csak a forint betét), ami 355 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Ebből 4900 milliárd!! forint folyószámlán hevert, vagyis csak 1699 milliárd forintot kötöttünk le, ami mindössze a negyede a bankban tartott pénzünknek.

Soha ilyen alacsony nem volt a lekötött pénz aránya, pedig már fél éve is rekordot döntött. Akkor, vagyis 2017. június végén a bankban tartott 6350 milliárd forintból csak 1973 milliárd forint volt a lekötött és 4377 milliárd forint a látra szóló betétek összege. Tehát fél éve még az ott lévő pénzünk közel harmadát kötöttük le. Érdemes felidéznünk, hogy 7,5 éve (akkor lépett hatalomra az új, Fidesz-kormány) hasonló nagyságrendben tartották bankban a pénzüket az emberek (6191 milliárd forintot), azonban akkor csak 1485 milliárd forint állt látra szóló, és 4706 milliárd forint volt lekötött betétben. Vagyis azóta teljesen megfordult ez az arány.

Ráadásul a lakossági készpénzállomány is csúcsra jár; tavaly év végén 3946 milliárd forintot tartottunk otthon párnacihában, ami 408 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban, és 2000 milliárd több, mint 7,5 évvel ezelőtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.