2018. március 27., kedd

A KIS PÁRTOKRA ADOTT SZAVAZAT IS IGAZÁN SOKAT ÉRHET

444
Szerző: akiraly
2018.03.27.


Az ellenzéki oldalon az összefogás hiányánál tán csak az elvesztegetett szavazattól rettegnek jobban. Az elmélet szerint olyan pártra szavazni, aminek kérdéses a bejutása, nagy kockázat, mert ha tényleg nem jut be a párt, amire a szavazat ment, az a szavazat semmit sem ér.

Bár a végkövetkeztetés, mármint az, hogy egy nem bejutó pártra adott szavazat elveszett, vitathatatlanul igaz, ám a listás mandátumok számításának logikája alapján ez vállalható kockázatnak tűnik, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen nyereséggel jár, ha egy, a bejutás határán billegő kis párt mégis bejutna a parlamentbe.

Számításaimhoz az Átlátszó és a Political Capital mandátumkalkulátorát és a Medián közvélemény-kutató legfrissebb, márciusi felmérését vettem alapul. A közvélemény-kutató adataitól a lehetséges forgatókönyvek felvázolásakor természetesen némileg el kellett térjek, és a március elején felvett kutatás eredményeinél magasabb, a becsült hatvan százalékoshoz képest a valószínűbbnek tűnő 70 százalékos részvétellel számoltam. Egyrészt azért, mert valószínűbbnek tűnik, hogy a mértnél nagyobb lesz a választói aktivitás, másrészt mert a még bizonytalanok körében jóval nagyobb tartalékai vannak a baloldali ellenzék pártjainak, így nyugodtabb szívvel kerekítettem lefelé a Fidesz várható listás szavazatarányát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.