2018. március 18., vasárnap

DARÓCZI GÁBOR: VÁLASZTÁSI GYŐZELEM ESETÉN, AZ ÚJ BALOLDALI KORMÁNY NEM RENDEZ ÁMOKFUTÁST AZ OKTATÁSBAN

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: bl
2018.03.18.


Daróczi Gábor, a Karácsony Gergely – féle árnyékkormány oktatási minisztere. A Romaversitas Alapítvány volt igazgatója az egyházi iskolákról, az önálló oktatási minisztériumról és a Jobbikról is beszélt a Magyar Narancs online oldalának adott interjújában. 

Győzelmük esetén elengednék a Diákhitel 2 tartozásokat

A szakember elmondta, hogy amennyiben úgy alakul, hogy április 8-a után Karácsony Gergely, az MSZP-PM miniszterelnök – jelöltje alakíthat kormányt, és őt felkéri miniszternek, mi lesz az első intézkedése:

” Április 9-én lehet üzeneteket küldeni, és már lehet konkrét lépéseket is tenni. A legfontosabb az, hogy a választások után azt az üzenetet küldjük, hogy mindenki nyugodjon meg, nem fogjuk az oktatást ide-oda ráncigálni egyik pillanatról a másikra, mi nem rendezünk ámokfutást.”

Úgy véli, győzelem esetén vannak olyan dolgok, amiket villámgyorsan meg lehet tenni, a kormányalakítást sem kell megvárni:

” Például április 9-én már lehet írni egy olyan levelet a Diákhitel 2-t felvett embereknek, hogy ne aggódjanak, mert a tartozásukat elengedjük, vagy a tankötelezettséget felemeljük 18 évre. De mondjuk, a Klebelsberg Központ átalakítását nem lehet egyetlen nap alatt végrehajtani. A gyors átalakítások senkinek sem válnának hasznára: a cél nem a 2010 előtti rendszer visszaállítása, de persze nem is a jelenleginek a fenntartása.”

Az elképzelések egyik sarkalatos része, hogy az iskolákat kapják vissza az önkormányzatok, illetve az önkormányzati társulások. Daróczi Gábor tisztában van azzal, hogy ehhez időre van szükség:

” Azt is ki kell találni, hogy milyen feltételekkel lehet átvenni az iskolákat. Annak a járásnak, amelyik például szeretné visszakapni az iskoláit, egészen biztosan kell kezdeni valamit azzal, hogy mit tesz a kis létszámú vagy szegregált iskolákkal. Például nem jöhet létre egy olyan társulás, ami ezeket nagy ívben kihagyja.”

Kitért arra is, hogy milyen módon szüntetné meg az új kormány a finanszírozási különbséget az egyházi és az állami iskolák között:

” Nagyon fontos, hogy nem az egyházi iskoláktól kell pénzt elvenni, hogy kiegyenlítsük a helyzetet. A magyar államnak pontosan ugyanannyit kell adni a saját iskoláinak, mint az egyháziaknak, hogy a jelenleg tapasztalható mesterségesen kreált versenyelőny ne létezzen.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.