2018. június 9., szombat

AZ ISTENEK FIZESSÉK MEG - AZ EGYHÁZAKNAK FELAJÁNLOTT SZJA EGY SZÁZALÉKOK AZ ÚJ EGYHÁZJOGI TÖRVÉNY BEVEZETÉSE ELŐTT ÉS UTÁN

ÁTLÁTSZÓ / ADATÚJSÁGÍRÁS
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2018.06.06.


Az egyházak jogállásáról szóló 2011-es törvény alaposan megnyirbálta az elismert egyházak körét, ez pedig kihatott az egyházak egyszázalékokból való részesedésére is. Az adakozási kedv változása paradox módon a Magyar Katolikus Egyházra hatott a legkedvezőtlenebbül: hiába nőtt az ő felajánlóik száma a legtöbbel, mégis 400 millióval kevesebbet adnak össze, mint a törvény előtt. Az egyszázakékok nyertesei inkább a kisebb egyházak, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, a buddhisták, Magyar Baptista Egyház és a Hit Gyülekezete voltak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2003 óta teszi közzé a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékának felajánlásáról szóló éves részletes adatokat, így az egyházakhoz befolyó összegeket is. Ezeket az éves adatokat összegyűjtöttük és elemeztük, így tizenöt évnyi tendenciát tudunk bemutatni.
Kifürkészhetők

A személyi jövedelemadóból befolyt összegek szempontjából az ilyen-olyan egyházak legjobb éve 2010 volt. Egészen addig az szja-ból részesedő egyházak száma csak nőtt, ebben az évben összesen 185 egyháznak ajánlották fel az állampolgárok adójuk 1 százalékát. 2010-ben a számuk hirtelen csökken, majd az egyházi jogállásról szóló új törvény értelmében 2011-től már csak 31 bejegyzett egyház működik, így csak ők számíthatnak erre a forrásra (a törvény 2 muszlim és 5 buddhista felekezetet ismer el).
A Jövőbelátó Örök Szeretet Végtelen Fényének Holisztikus Egyháza

Ne menjünk el a 2000-es évek vége mellett még, mivel valóban ez volt az az időszak, amikor megszaporodtak a biznisz- és profitegyházak, valamint különféle new age egyházak és szekták, melyek egy része vélhetően tényleg csak az adományok és az szja 1 százalékok gyűjtésére alakult. Összesen 42 olyan egyház volt akkoriban, amelyek a 2008 és 2010 közötti három évben teljesen új szereplőként maximum három évig volt jogosult az 1 százalékos felajánlásokra, és köztük 17 olyan, amelyek kizárólag 2010-ben tűntek fel.

Csak néhány beszédes (vagy beszédesen semmitmondó) név közülük: Holisztikus Egy-Ház, Magyar Jövőbelátó Egyház, Élő Fény Egyház, Az Örök Végtelen Egyháza, vagy Élő Vizek Folyói Keresztény Egyház. Ezek a kisegyházak, közösségek, csoportok és szekták összességében nem húztak be nagy összeget, ebben a három évben 93 millió forintot, de érdemes kiemelni közülük a Noé az Életért Közösséget, amely az indulási évében, 2010-ben 6229 állampolgárt tudott meggyőzni arról, hogy személyi jövedelemadója egy százalékát adja nekik, és így 36 millió forintot tudtak összekalapozni.

De nem csupán ebben a három évben voltak gyanúsnak tűnő egyházak, sokan már 2003-tól is léteztek. Közülük talán érdemes A Születés Egyházát kiemelni, amely a vizsgált időszakban, tehát 2003-tól egészen 2010-ig összesen közel 102 millió forintot kapott az állampolgároktól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.