2018. július 26., csütörtök

EZÉRT ÖRÜLNEK A GYENGE FORINTNAK MATOLCSYÉK - BOSSZANKODHATNAK A NYARALÓK

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.07.26.


A Magyar Nemzeti Bank keddi ülésén a nyárra gyakorlatilag lerendezte a gyenge forint kérdését, a következő két hónapban nem várható a jegybank részéről forinterősítő intézkedés – ez derül ki a jegybank Monetáris Tanácsának ülése után kiadott jegyzőkönyvből. A döntés számos céget és magánszemélyt hátrányosan érint – ennek ellenére a jegybank ezeket szempontok nem veszi figyelembe. Az okokat próbáljuk górcső alá venni.

Mitől gyengül a forint?

Úton-útfélen hangoztatott vélemény, hogy a forint világgazdasági okok miatt gyengül, ami részben igaz. Április végén, május elején szakadt el a cérna a forintpiacon, az addig 305-312 forintos sávban lebegő euróárfolyam emelkedni kezdett, a csúcs 330,76 forint volt, amit július elsején ért el az euró árfolyama. Ez az új történelmi rekord. Azóta a közös európai deviza 325-330 forint ingadozik, és az elemzők szerint nem is lépünk ki a következő hónapokban a 320-330 forintos sávból.

A forintgyengülést több külső hatás együtt indította be, a török líra mélyrepülése óvatossá tett a befektetőket a feltörekvő piacok valutáival (ide sorolják a forintot is) szemben, így a régióból elkezdték kivonni befektetéseiket és a biztonságosabb devizákba forgatták azokat. Ezzel párhuzamosan az USA jegybankja, a Federal Reserve megkezdte a dollárkamatok emelését, és a piaci várakozások szerint ez várható az eurózónában is. Ezért a befektetők inkább fialtatják pénzüket magasabb kamatozású és biztonságosabb befektetésekben, mint alacsony kamatozású feltörekvő piaci betétetekben, kötvényekben.

Amennyiben MNB úgy döntött volna, hogy követi a nagyokat és szigorít kamatpolitikáján, megelőzhette volna a forint gyengülését, de nem tette.


Miért nem lép az MNB?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.