2018. július 23., hétfő

MAGYAR PÉNZEN HOKIZHATNAK A SZLOVÁKOK - BEFIZETTÜNK KÉT KLUBOT A SZOMSZÉD BAJNOKSÁGBA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.07.23.


A magyar kormány június elején 600 millió forintot adott a Magyar Jégkorong Szövetségnek: sajtóértesülések szerint arra kapták a támogatást, hogy a következő idényben a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék a szlovák bajnokságban játszhasson. Szlovák lapok szerint a két magyar csapat fejenként félmillió eurót fizetett a Tipsport Ligának, és az emiatt fogadta be a két magyar klubot. Az Átlátszó megkeresésére nem mondta meg az MJSZ, hogy mennyit fizettek a Tipsportnak, de hangsúlyozták, hogy nem az állami támogatást használták fel erre a célra. Such György MJSZ-elnök szerint egyéb bevételeikből fedezik a két magyar hokiklub szlovákiai indulásának költségeit, és a szövetség költségvetésében emiatt keletkező hiányt pótolja az államtól kapott pénz.

A Nemzeti Sport 2018. március végén írt arról először, hogy két magyar hokicsapat, a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék kinőtte a magyar bajnokságot, ezért beadta csatlakozási kérelmét a szlovák Tipsport Ligába (régi nevén Extraliga).

Such György, a Magyar Jégkorongszövetség elnöke akkor a lapnak adott interjújában óvatosan fogalmazott, hiszen a két csapat kinti indulása még nem volt biztos. Két dologtól függött: attól, hogy a Tipsport Liga rábólint-e a kérelmekre, és attól, hogy sikerül-e előteremtenie a kluboknak a csatlakozáshoz szükséges pénzt. Az NS újságírójának kérdésére Such elismerte, hogy a szlovákok “indulási díjat” kérnek, de pontos összeget nem árult el. “Konkrét számot egyelőre nem mondanék, de maradjunk annyiban, hogy forintszázmilliókról beszélhetünk.” – mondta.

Június 2-án aztán “Fél lépésre az Extraligától a DVTK és a MAC” című cikkében a szakmai hírekkel foglalkozó Jégkorongblog írt arról, hogy információik szerint a következő hét elején megjelenik a kormányhatározat, ami “elvi és anyagi támogatást biztosít ahhoz, hogy az Erste Liga-címvédő és a megelőző három szezon győztese a szlovák bázisú elitbajnokság résztvevője legyen a 2018/19-es szezonban“. A blognak az MJSZ elnöke is megerősítette a hírt:

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke ezt megerősítve elmondta: nem pusztán arról van szó, hogy segítik a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék Extraliga-szereplését, a többletforrások egy részét más területeken – például az Erste Ligában – használják majd fel.”

Két nappal később, június 4-én meg is jelent az a kormányhatározat, ami arról szól, hogy a kormány 2018-ban 600 millió forint (1,88 millió euró) állami támogatást ad a Magyar Jégkorong Szövetségnek. Az MJSZ két részletben kapja meg a pénzt: 360 milliót azonnal, majd az év második felében a maradék 240 millió forintot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.