2018. július 2., hétfő

OGYÉI: MINŐSÉGI HIBÁSAK LEHETNEK A VÉRNYOMÁSGYÓGYSZEREK, DE AZÉRT ŐKET SZEDNI NYUGODTAN TESSÉK

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS, BALÁZS ZSUZSANNA
2018.07.02.


Kisebb pánikot keltett a magas vérnyomásukra gyógyszert szedők körében a hír, miszerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette összesen 27 valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszer, köztük a Nortivan, a Tensart, a Valsartan, a Valsocard és a Valsotens egyes kiszereléseinek magyarországi forgalmazását. 

A Qubit iparági információi szerint egyetlen külföldi hatóanyaggyártó miatt került sor az intézkedésre, ami összesen öt külföldi és hazai cég termékeit érinti.

Az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálódik

„Tekintettel arra, hogy a hatóanyag több tagállamban forgalomban lévő készítményben is felhasználásra kerül, a bejelentést az Európai Gyógyszerügynökség is vizsgálja, a tagállami hatóságokkal is folyamatosan egyeztetve. A vizsgálat eredményeit az OGYÉI folyamatosan értékeli, amennyiben szükséges további lépéseket tesz. A gyógyszerügyi hatóság jövő hét első napjaiban tájékoztatja az egészségügyi szakembereket, szükség esetén a betegeket a további teendőkről” – áll a Tájékoztatás egyes valsartan hatóanyagú készítmények felfüggesztéséről című közleményben.

Arról, hogy más országok egészségügyi hatóságai is tettek-e hasonló lépéseket, egyelőre nincs információ. Az OGYÉI szerint „azok a betegek, akik a felfüggesztéssel érintett gyógyszerek valamelyikét szedik, továbbra is folytathatják a terápiát” – annak ellenére, hogy a vizsgálatok eredményei egyelőre nem ismertek.

Az OGYÉI főizgató-helyettese, Szolyák Tamás a Qubit kérdéseit az intézet kommunikációs főosztályára irányította, ahonnan hétfő kora délutánig nem érkezett válasz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.