2018. augusztus 26., vasárnap

A FIATALOK TOVÁBBRA IS MENEKÜLNEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.26.


Szép jó estét mindenkinek! Európa egyes részeire megérkezett a tél. Nem az ősz, hanem mindjárt a tél, több helyen akár tíz centis hóval. Akik felfrissülésre vágytak, nem biztos, hogy pont erre gondoltak. Na de gond egy szál sem, hisz az indián nyár – vagy a vénasszonyok nyara, kinek mi tetszik – hamarosan érkezik, amelynek végeztével búcsút mondhatunk az igazán jó időnek az idénre. A hűvös mellé talán már csak abban reménykedhetünk, hogy véget ér az aszályos időszak és végre feltöltődnek a hazai folyók.

Emlékszünk még azokra a szinte hetente megjelenő kormánypárti nyilatkozatokra, miszerint egyre kevesebben vándorolnak külföldre? Ugyanis a gazdasági mutatóink olyan jók, hogy semmi nem indokolja az elvándorlást. Munka is van minden bokorban, így csak az nem dolgozik, aki nem is akar. Nos a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet készített egy közel ezer fő megkérdezésével végzett felmérést, melyből kiderült, hogy a kormány nem is járhatna távolabb a valóságtól amikor arról beszél, hogy a kivándorlás szinte megszűnt. A megkérdezettek 15%-a tervezi, hogy a jövőben külföldön fog munkát vállalni, ami a velük tartó kiskorúakkal elérheti az 1,5 millió főt.

A probléma leginkább a fiatalok körében mutatkozik meg, ugyanis ott 41%-os ez az arány, mely továbbra is emelkedő tendenciát mutat. Mi lehet a gond? Mit akarhatnak még a mai fiatalok az Orbán-kormány gazdasági csodája mellé? A megkérdezettek többsége szerint a legnagyobb problémát az alacsony fizetések, a jövőtlenség, az előrelépés korlátossága jelenti, valamint elegük van a hazai politikai helyzetből is. Arra a kérdésre, hogy kit vagy mit tartanak a kivándorlásért leginkább felelősnek, a legtöbb a Fidesz-kormányt és Orbán Viktort említették. Mi történt tehát azzal, hogy a folyamatos béremeléseknek hála egyre kevesebben hagyják el az országot? Az Orbán-kormánynak fogalma sincs arról – vagy ha van is, magasról tesz rá – hogy mi a hazai fiatalok gondja. Miközben értetlenül állnak a népességfogyás előtt, elég lenne megtekinteni a valós statisztikákat. Az ugyanis, ha egy frissen végzett diplomás inkább költözik külföldre, mintsem hogy itthon maradjon éhbérért dolgozni, nem igazán lendíti előre az országot. A kivándorolt fiatal családja ugyanis már nem kicsiny hazánkat fogja gyarapítani, hanem választott országának lakosságát. Nem atomfizika ez, talán még Németh Szilárd is képes lehet megérteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.