2018. október 26., péntek

EMMANUEL MACRON: AKI LEFITYMÁLJA A SOKSZÍNŰSÉGET, AZ SAJÁT MAGÁT ÁRULJA EL

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.10.26.


Nem folytatok személyes hadjáratot Orbán Viktorral, és vele jó a személyes kapcsolatom – nyilatkozta a hvg.hu kérdésére Emmanuel Macron. A francia államfő azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy a magyarországi jogállamiság helyzetét aggasztónak tartja. Szerinte a 7-es cikkely szerinti eljárás alkalmas a vitás kérdések rendezésére. Macron a visegrádi országok négy szerkesztőségének válaszolt, és az egész régiónak üzeni: "egy olyan Európa, ami nem halad, halálra van ítélve".

Négy ország, egységes félelmek

A hétvégén Szlovákiába és Csehországba látogató Emmanuel Macron francia államfő utazása előtt a visegrádi országok négy kiválasztott sajtótermékének válaszolt írásban a régiót érintő fontos kérdéseire. A hvg.hu a cseh Hospodárske noviny, a lengyel Rzeczpospolita és a szlovák SME kapott lehetőséget a közös interjúra, amelynek során kiderült, hogy a visegrádi négyek kérdései és aggodalmai hasonlóak: lemaradnak-e egy többsebességes Európában, egyedül maradnak-e illiberális kormányaikkal, és mi lesz az unióval egy átalakuló világrend keretein belül? Ha előre akarna ugrani, itt van néhány téma:
tényleg Orbánnal harcol az EP-választáson?

"A Visegrádi négyek országai úgy kezelik az Európai Uniót, mint egy szupermarketet, amelynek a tagságából hasznot húznak, azonban vonakodnak, amikor a költségek megosztására kerül a sor". Tartja magát tavalyi nyilatkozatához?

Emmanuel Macron: Azt mondtam, hogy „Európa nem egy szupermarket. Európa egy közös sors.” Továbbá pontosítottam, hogy ez nem egy kelet–nyugat-vita és ezt továbbra is fenntartom. Ez az elvárás mindenkire vonatkozik. Elsősorban az alapvető értékeink tiszteletére. Az Európai Unióban közös alapokon állunk: gazdagási szempontból ez az egységes piac, politikai szempontból a humanista értékek, civilizációs szempontból pedig a közös modell, amely összetartja a személyes szabadságot, a közös felelősségvállalást és a kulturális sokszínűséget, mindezt azonos emberi szinten. Ezt az alapot nem lehet meggyengíteni vagy megosztani; ez egyetlen tömb. A többi európai tevékenységünkben el lehet és el kell térnünk, de az értékeknek közös javunkként kell megmaradniuk. Ezek tiszteletben tartásával közösen várjuk el az összetartást és a szolidaritást.

Nem húzhatunk hasznot az európai költségvetésből anélkül, hogy közösen felelősséget vállalnánk például a migráció kérdésében. Nem csökkenthetjük a hozzájárulásunkat az európai költségvetéshez anélkül, hogy megértenénk, mit is jelent az egységes piac. Ha szeretnénk megölni Európát, akkor így kell tovább folytatnunk.

Európa nem egyirányú, hanem kölcsönös elköteleződés, amely lehetővé teszi mindenki számára, hogy nemhogy elveszítse, hanem inkább megerősítse szuverenitását....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.