2018. október 14., vasárnap

ÍRÓK A HAJLÉKTALANTÖRVÉNYRŐL: MOSTANTÓL NAGYON MEGBÜNTETNEK, HA MEGFAGYSZ AZ UTCÁN

NLCAFÉ
Szerző: F.I.-K.Z.
2018.10.12.


Törvény szentesíti, hogy október 15-től tilos az utcán tartózkodni – mármint életvitelszerűen. Vagyis tilos annyira nincstelennek lenni, hogy ne legyen hova menni, tilos agyonfagyni: tilos egy olyan életforma, ami önmagában büntetés.

"Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.”

Október 15-én lép hatályba az Alkotmány módosítása nyomán született új szabálysértési törvénynek az a passzusa, amely a hajléktalanságban élőket érinti. Ez a törvény immár Magyarország egész területén rendeli büntetni a „a közterület életvitelszerű használatát” – az eddiginél is szigorúbban.


Ettől a naptól fogva az utcán élő embert őrizetbe vehetik, vele szemben gyorsított bírósági eljárást kezdeményezhetnek, a bíróság az „elkövetőt” közérdekű munka végzésére utasíthatja, vagy elzárással büntetheti, amennyiben a rendőrök háromszor sikertelenül szólították fel arra, hogy elhagyja a helyszínt, illetve bemenjen valamilyen hajléktalanellátó intézménybe.

Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik.

Kortárs magyar írók és A Város Mindenkié csoport együtt tiltakoznak ez ellen a törvény életbelépésének előestéjén (2018. október 14., 17:00, Kossuth Lajos tér). A szervezők írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított alaptörvény inkriminált mondatára.

A tüntetés végén az írók papírlapokra felírt mondatait leteszik a Parlament előtt a földre, és minden érdeklődőt arra biztatnak, hogy hozza el saját, az Alaptörvény szóban forgó mondatára reagáló egy mondatát. „A demonstrációra mindenkit várunk, akit felháborít, hogy a kormány a lakhatási válság megoldása, és a már hajléktalanságban élő emberek érdemi megsegítése helyett egyre kíméletlenebb eszközökkel és egyre szélesebb körű törvényi felhatalmazással folytatja az érintettek hatósági üldözését” – írják a szervezők.

A felhívásra nyolcvan magyar író küldte el „egy mondat”-át, most ezekből válogattunk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.