2017. január 18., szerda

NŐVÉRHIÁNY ITTHON: MÉLYPONT MÉLYPONT UTÁN

MANDINER BLOG
Szerző: Bakó Beáta
2017.01.18.



Legalább tizenhatezer nővér és ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, miközben az egyetemről kikerültek kétharmada eleve külföldön áll munkába. Az ágazatban meglévő feszültségeket jól jelzi, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke letiltotta a lapunknak adott nyilatkozatát a Sándor Máriával való konfliktusuk folytán. A „fekete ruhás nővér” továbbra is azt mondja: a kamara és a szakszervezet minden kormánnyal megkötötte a maga alkuját. Az őszi 26 százalékos béremelésre csak legyintve nevetnek a nővérek. Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk újabb része az ápolókról.

A legoptimistább becslések szerint is legalább tizenhatezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből, de a pesszimistábbak egyenesen huszonhatezerre teszik ezt a számot. Már Sándor Máriáék fekete ruhás tiltakozása is a nővérhiányból indult ki, miután Sándor Mária egyik kolléganőjének a beteg édesapja elhunyt otthon, de a kolléganő becsületből beállt dolgozni a nővérhiány miatt, és egyébként sem nagyon engedhette volna meg magának, hogy a kevesebb pénzzel járó táppénzre menjen.

Meddig lesz így fenntartható az egészségügy, mit mondanak, akik külföldre mentek, és mennyit ér az ősszel megadott 26 százalékos béremelés? Munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk negyedik részében ennek járunk utána, megszólaltatva szervezeti vezetőket és még itthon lévő, illetve már külföldre szakadt ápolókat – néhányuk keresztnevét az anonimitás érdekében megváltoztattuk.

„Ezen csak röhögni tudok, a sírás fázisán már túljutottam”

Így jellemezte a 26 százalékos béremelést a húszas évei végén járó Nikolett, aki egy pécsi kórházban dolgozik: hivatalosan csak segédápolóként, ugyanis a diplomájához még hiányzik a szakdolgozata és egy nyelvvizsga. Gyakorlatilag viszont most is szakápolói feladatokat lát el, és azt tervezi, hogy amint meglesz a diplomája, külföldre megy dolgozni.

Mint mondja, több kolléganője is így tett az osztályon: volt, aki a papír megszerzését követően már másnap elment. Ezt az ápolói szakmában nem nehéz megtenni, hiszen ez EU-konform végzettség. Különösebb honosítás és adminisztráció nélkül lehet a magyar papírral külföldön dolgozni.

Mivel 2017-től a minimálbér és a szakképzett munkavállalóknak járó garantált bérminimum is emelkedett 15, illetve 25 százalékkal, így ez csaknem utolérte az egészségügyi szakdolgozóknak járó béremelést: a szakma dolgozói így nem nagyon érzik, hogy nagyobb lenne a munkájuk presztízse arányaiban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.