2017. október 28., szombat

A SZUVERENITÁS FOKOZATAI 1.

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.28.


Az ember szabadnak születik és mégis mindenütt bilincsekben él.” (Rousseau: Társadalmi szerződés.)


A legutóbbi blogbejegyzésemhez (Emlékezések) fűzött egyik hozzászólásban ezt olvashatjuk: „Addig, amíg a posztodban említett felsőbb hatalom ( akihez átvándorolt a szuverenitásunk egy része) ezt a migrációt, illetve annak a 'megoldását' - ahogy végtelen cinizmussal, manipulációval próbálja előadni- immár saját kezébe vette, és hatalmi erőszakkal akarja a liberális demokrácia alapvető jogaival élni akaró tagországra kötelezően rákényszeríteni! Magyarországot, Orbánt nem a létező migráció normális kezelése, hanem ez az antidemokratikus, antiliberális, agresszív, kőkemény 'brüsszeli támadás' állítja megoldhatatlannak látszó fenyegetés elé. Ahogyan el is mondta sokszor, a LSZ-ben lemondtunk a szuverenitásunk egy részéről ( ugye Te sem gondolod, hogy abszolút szuverén ország lenne bárhol), de aminek a kompetenciája nálunk maradt, abból nem engedhetünk.”


Ebből az idézetből számunkra most a szuverenitás problémája az érdekes. Az idézett szövegből ugyanis az derülne ki, hogy a szuverenitásnak vannak fokozatai, hiszen a Lisszaboni Szerződés szerint lehet abból átadni egy bizonyos részt egy felsőbb hatalomnak, mint például az Európai Parlamentnek. Orbán Viktor pedig azért harcol, mert ezt az állítólagos nemzetállami szuverenitást megnyirbálják, hiszen hatásköröket kívánnak elvenni tőle. Elöljáróban rögzítem azt, hogy a „szuverenitás” és a „hatáskör” fogalma két különböző tartalommal rendelkező fogalom, a kettőt összetéveszteni súlyos elméleti tévedés lenne. Az egy külön probléma, és most ez nem tartozik az elemzésünk tárgyába, hogy ezzel a két fogalommal Orbán Viktor olyan jól tud zsonglőrködni, hogy azt még a pallérozottabb elmével rendelkezőket is megtévesztheti.


A szuverenitásról elöljáróban csak annyit, hogy az egy stabilisan működő politikai rendszer egyik jellemzője. A lényege az, hogy e fogalom alatt a legfőbb jogalkotó hatalmat értjük. Vagyis szuverén az, aki a legfőbb jogalkotó hatalmat gyakorolja. Mindegyik szónak döntő jelentősége van a szuverén fogalmának helyes értelmezésében. Ezt a definíciót most minden elméleti megalapozás és indoklás nélkül el kell fogadnunk ahhoz, hogy az alábbiakat megértsük...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.