2018. december 1., szombat

HA APÁD ROSSZAT MOND A KORMÁNYRÓL, TE IS PONTOKAT VESZÍTESZ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.12.01. 


Ha online élünk, mindent tudnak rólunk: kik vagyunk, kik a barátaink, milyen a politikai beállítottságunk, hol, mit és mennyiért vásárolunk, mi érdekel bennünket, milyen a szexuális irányultságunk, az egészségi állapotunk. És ez csak a kezdet. Kína a vége felé tart egy olyan módszer bevezetésének, amely soha nem látott szintre emeli a polgárok megfigyelését.

Aki nincs fent a Facebookon, az Istagramon, a Linkedinen, nem twittel, nem használja a Skype-ot, a Whatsupot, a Vibert vagy a Messengert, nincs okostelefonja, okostévéje, okosórája, ha nem vásárol a világhálón, nem elektronikusan intézi az ügyeit, ha nem tölti fel összes adatát egy felhőbe, vagyis nem érzi a flow-t, amit a digitalizáció nyújt, arra minimum furcsán és értetlenül néznek. Egyelőre ugyanis még kevesen gondolnak arra, hogy miközben élvezik a digitalizáció előnyeit, olyan mértékben szolgáltatják ki magukat a különböző cégeknek és kormányoknak, hogy mára gyakorlatilag megszűnt a magánszférájuk.

Ha online élünk, mindent tudnak rólunk: kik vagyunk, kik a barátaink, milyen a politikai beállítottságunk, hol, mit és mennyiért vásárolunk, mi érdekel bennünket, milyen a szexuális irányultságunk, az egészségi állapotunk. Egy angliai példa: fiatal pár gyermeket várt, s még el sem mondták a családnak és a barátoknak, de a terhesség ötödik hetében a különböző cégek terhességi vitaminokról, babakellékekről szóló kéretlen levelekkel árasztották el őket csak azért, mert ezekre a témákra kerestek rá korábban az interneten. Óriási felháborodás lett az ügyből.

És ez csak a kezdet. Kínában, Oroszországban és az Egyesült Államokban a térfigyelő kamerák olyan fejlettek, hogy lehetővé teszik a valós idejű arcfelismerést. Vagyis nem kellenek napok arra, hogy biztosak legyenek benne, ki van a képen. Kína a vége felé tart egy olyan módszer bevezetésének, amely soha nem látott szintre emeli a polgárok megfigyelését. Pekingben és Sanghajban már tesztelik azt a rendszert, amely a járásáról is képes felismerni az embert, és nincs szükség arra, hogy a kamera lássa az arcát.

Az a terv, hogy a mesterséges intelligencia általi megfigyelést az egész országra kiterjesztik. A rendszer minden eddiginél magasabb fokra emelheti a kisebbségi csoportok megfigyelését, amelyek tagjait a kínai kormányzat előszeretettel zárja átnevelő táborokba
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.