2020. november 17., kedd

KINEK AZ ÉRDEKÉBEN?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.11.13.


...Mióta a jogállamisági feltételrendszer kérdése erőteljesen bekerült az uniós közéletbe, a kormányfő szűköl: pontosan tudja, ha az unió ebbe az irányba mozdul el, azt vétókkal nem fogja tudni megakadályozni. A miniszterelnök egy ideje ezért szajkózza, hogy a jogállamiság beemelése a következő hétéves költségvetésbe és a járványügyi mentőcsomagba súlyosan veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit is. Hogy miként veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat egy olyan javaslat, amelyiket a huszonhét országból huszonöt nemcsak elfogad, de kiemelten támogat, azt nehéz lenne belátni. A mondat második fordulata pedig, hogy a javaslat Magyarország érdekeit veszélyeztetné, az szimpla hazugság. A javaslat nem Magyarország érdekeit, hanem Orbán Viktor és hatalmi körének érdekeit veszélyeztetné. A miniszterelnök már megint súlyosan keveri a fogalmakat, amennyiben úgy gondolja, hogy Magyarország minden további nélkül behelyettesíthető Orbán Viktorral, mert a kettő ugyanaz. Ezt olyan komolyan képzeli, hogy attól tartok, a zavart előbb-utóbb rendeznie kellene az agyában, akár szakember segítségével is.

Fontos lenne, mert ez a tévhit saját magát is megzavarja: előbb-utóbb komolyan veszi, amit mond. Korábban egyféleképpen megválaszolható, jelentős mennyiségű kérdőívet szerkesztett, melyeknek a mennyisége és összesítése ellenőrizhetetlen, ilyenformán közjogilag értelmezhetetlen. Mégis, az a rögeszméje, hogy ilyen papírtömeg birtokában egy egész földrész életét megbéníthatja, amikor kijelenti: a jogállamiság érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük. Ha ezt a konzultációs parasztvakítást abból a szempontból nézzük, hogy mennyi információ jut a közügyek iránt még érdeklődő embereknek, de pláne, hogy hányféle forrásból, akkor még kevésbé igaz a kormányfőnek az az állítása, hogy jogállamisági ügyek megítélésére „a magyarok ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.” Sajnos, ez nem igaz. És nem képességbeli vagy szövegértési problémák miatt, hanem azért, mert az ország kormánya egy központilag állami pénzeken üzemeltetett sajtót kényszerít a lakosság túlnyomó többségére.

Néhány hónapja a Der Spiegelben szólalt meg Věra Jourová, aki Magyarországot nyilvánosan beteg demokráciának nevezte, és ő is arra a megállapításra jutott, hogy az Európai Unió magyar polgárai „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”. Ehhez érdemi információk kellenének, de nincsenek, ilyenformán Orbán olyan képtelen helyzeteket talál normálisnak, mint hogy az uniót egy javarészt tájékozatlan tömeg által adott felhatalmazással blokkolhatja. Embereivel mást sem emleget, mint hogy az unió zsarolja Magyarországot. De ép elmével miként képzelhető, hogy huszonöt ország zsarol kettőt, nem pedig fordítva?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.