2021. május 18., kedd

A MAGÁNALAPÍTVÁNYOK HASZNA: EGYETEMEKRE SZÁNT EU-S PÉNZT NEM KAPNAK, KÖNNYÍTETT ADÓZÁST VISZONT IGEN

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2021.05.18.


Hétfőn végképp láthatóvá vált a kormány nyilvánosságra hozott helyreállítási terve alapján, hogy a sok helyütt az egyetemek számára anyagi haszont várva végigvitt modellváltás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Mindeközben a kormány jövő évi adócsomagja előbb kedvez a vagyonkezelőknek, mint a magánszemélyeknek.


A kormány hivatalos társadalmi egyeztetési oldalán először április 14-én jelent meg egy, a helyreállítási alap felhasználásáról szóló, a 9 nagyobb célterületet megkülönbeztető anyag, ebben az szerepelt, hogy az egyetemek megújítására 1191 milliárd forintot szán a kormány.

Mint arról a Mérce is beszámolt korábban, a modellváltás mellett korteskedő kancellárok érve gyakran az volt az alapítványosítás mellett, hogy ha most nem „hajolnak le a pénzért”, az egyetemek kimaradnak a „nagy EU-s pénzosztásból”, a dolgozóknak beígért kétszer tizenöt százalékos béremelésből, valamint a közbeszerzési folyamatok egyszerűsödéséből.

Nem sokkal később aztán kiderült, hogy a Bizottság helyreállítási munkacsoportja egy munkavacsorán közölte a kormánnyal: az alapítványokba kiszervezett egyetemek számára nem fognak tudni pénzt adni. Ezt követően Gulyás Gergely április 24-én jelentette be nyilvánosan, hogy a kormány nem kér a helyreállítási hitelből, csak vissza nem térítendő támogatásokat vesz igénybe, a felsőoktatás fejlesztését pedig megoldják saját költségvetésből.

A múlt héten szerdán azt Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár közölte, hogy a kormány már le is adta helyreállítási terv új, csökkentett, „hitelmentes” verzióját, amelyről azonban még annyi társadalmi egyeztetés sem történt, mint a teljes összeget lefedő, korábbi változatról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.