2021. június 12., szombat

FUDAN HUNGARY – UTÓREZGÉSEK (KÖZBEVETETT VILLÁMINTERJÚ ÁNGYÁN JÓZSEFFEL) NO4 – SZAPPAN-OPERITA NO17

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: DARVAS BÉLA
2021.06.12.


Előszó: Az olvasó egy négyrészes cikksorozat befejező részét olvassa most, amelynek mindegyikéhez egy-egy írásbeli villáminterjú csatlakozik. Részei hetente szombatonként jelentek meg. A megszólalók sorrendben: Karácsony Gergely, Baranyi Krisztina és Pálinkás József voltak. Palkovics László számára továbbra is szabad a pálya, az előző részek villáminterjúi szerint. A négy cikk linkjét mindenesetre megküldöm neki, személyesen válaszol majd, ha akar. Beosztottjainak írását, köszönettel nem fogadom el.

*
Ebben a részben arra keresem a választ, hogy a hazai egyetemi rendszerbe miként illeszkedhet a Fudan Hungary? Úgy tűnik nekem, hogy sanghaji emberünk – Matolcsy György (MNB) és Lánczi András (BCE) vezetésével – ezt az egyetemet valamiféle integráló egyetemként (vezető kekvaként, ahogy Kenesei István csúfolná) képzelte el Budapesten. A Fudan University turisztika szakán végzett Horváth Levente tehát helyzetbe került; rákötötték a gőzt. De a megálmodott egyetemi modell szerintem is alapjaiban téves. Ezért szólítottam meg Ángyán Józsefet, aki szakmai életét megbecsült egyetemi oktatóként élte le a Szent István Egyetemen (ma a MATE része), és hosszú ideig a Fidesz országgyűlési képviselője, majd az agrártárca parlamenti államtitkára volt (hozzá tartozott az agrárkutatás és -oktatás), s aki anélkül, hogy egyetlen pártnak is tagja lett volna, máig minden pártban meg tudta őrizni – a pártkatonák kivételével – a népszerűségét. Igaz, súlyos árat fizetett ezért, hiszen szakmai munkássága alatt felépített egyetemi intézetét Gyuricza Csaba (ma a MATE rektora) lerombolta. Az Ángyán József vezetésével alapított környezetgazdálkodási agrármérnök szakot eltörölte az a párt, amelyet Ángyán a vidéken kivívott megbecsülésével választási győzelemhez segítette, amelynek égisze alatt a vidéki közösségeket, a gazdatársadalmat és a mezőgazdaságot legjobb tudása szerint szolgálni igyekezett. Szerintem máig nincs méltó utódja az agrártárcánál, ahogy Fazekas Sándor egy személyes beszélgetésben ezt nekem maga is elárulta, mikor szakértőjeként kért fel. Kapcsolatunk Fazekassal – bár évekig tartott – mégis eredménytelen maradt, mert ez a tárca egyáltalán nem kívánt szembesülni a mezőgazdasági kutatás jelenével és problémáival. Szakmailag szerintem ez a minisztérium máig az operett műfajában jeleskedik a mezőgazdaság irányításának területén, amelynek kekvája (értsd közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány) mára a multimilliárdos bankár és futballmenedzser Csányi Sándor irányítása alá került.

A Fudan Egyetem kampuszán természettudományi [2021-ben a Fudan kémiában a 23., biológiai tudományokban 64. a QSWUR rangsorában – máshol műszaki szakot olvastam, mi vajon a biztos állítás?], orvostudományi és gazdaságtudományi szakok lesznek elérhetőek, a magyar diákok számára is nyitott lesz” – mondta Fürjes Balázs (mára ezt az ügyet elvették tőle; itt kiszolgált), és azt is hozzátette, hogy az egyetem ideérkezésének megszervezése, a kínaiakkal való megállapodás Palkovics László megkülönböztetett felelősségében (lásd keretes írás a Magyar Közlöny-ből) valósul meg. Ő lesz a budapesti Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Hungary (beindulása esetén ebben a nemzetközi kekvában Baranyi Krisztina értesülése szerint nem lesz magyar többség) részvételével alapítandó magyarországi – a neve szerint sem magyar – felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos. Bocsánat a kacskaringós megfogalmazásért, de ez nem az én szellemi termékem. Azóta tudjuk, hogy egy év tandíja 2,5-3 millió forint lesz (a Stádium 28 kör szakértői szerint ez a BSc-képzés díja; az MSc-képzésen 3,7-4,4 millió Ft/év; az egyetem éves működési költségvetés-hiányát most évi ~30 milliárd forintra becsülik) majd ezen az egyetemen. A Fudan Hungary létrehozását átgondolatlannak tartó mértékadó közgazdászok (pl. Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Győrffy Dóra, Petschnig Mária Zita, Kornai János, Békesi László stb.) viszont – Lánczi András politológussal ellentétben – arra hívják fel a figyelmet, hogy a lehetségesen hozzánk betelepülő kínai egyetem költségvetési hiánya az ITM számításai szerint 20 milliárdról 2027 után évi 15,5 milliárd forintban stabilizálódik. Ki fogja ezt folyamatosan fedezni? A magyar adófizetők vagy adókedvezményért a kekvákat támogató baráti vállalkozások? Palkovics fölé Orbán Viktor Stumpf István felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztost ültette. Kormánybiztos tehát kormánybiztos hátán, vagyis biztos, ami kormánybiztos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.