2015. december 17., csütörtök

VÁLTOZÁS A LEVEGŐBEN

ALAPBLOG
Szerző: Suszter
2015.12.17.


Ha azzal kezdeném, hogy tegnap kilenc év után először emelt kamatot a Fed, sokan érdeklődésüket veszítenék, mivel ha valaki követi a gazdasági híreket, ez valószínűleg a könyökén jön ki. Ezért most a fogyasztói szokásokban bekövetkező változásokkal foglalkozok inkább.
Az alacsony kamatok magasabb fogyasztáshoz és több beruházáshoz vezetnek… legalábbis a tankönyvek szerint. Alternatív közgazdasági elméletek szerint az összefüggés nem ennyire egyértelmű. Bár ezek az elméletek nem vitatják a fogyasztás előrehozását az olcsóbb hiteleken keresztül, az aggregát hatás nem csak ettől függ.

Az alternatív elképzelés számításba veszi a fogyasztók megtakarítási céljait, melyek közül én a nyugdíj megtakarítást tartom számottevőnek. Egyéb célok (lakás, autó, egyetemi tandíj, stb.) azért lehetnek inkonzisztensek az elmélettel, mivel a hitelből való finanszírozásuk olcsóvá vált, miközben félrerakni többet kéne a cél eléréséhez, mivel kamatbevételre nem számíthatunk.


Utóbbi gondolattal meg is érkeztünk az elmélet lényegéhez. Nyugdíjas korban a fogyasztó hitelképessége rohamosan csökken, így kénytelen megtakarításait felélni. Ehhez nyílván korábbi életszakaszban kell megtakarítani, azonban ha a vizsgált szakas
z alatt nulla közeli 
kamatszintek vannak úgy csupán a félrerakott tőkét kapja vissza az illető.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.