2016. március 26., szombat

A MÁSODIK KANYAR

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: hataratkelo
2016.03.26.


Miközben Magyarország még csak tanulja, mit is jelent a határátkelés, és milyen is az, amikor ismerősök, rokonok, barátok külföldre költöznek hosszabb-rövidebb időre, más országok már egy kanyarral túl is vannak ezen. Például a spanyolok, akik immár a második nagy elvándorlási hullámmal szembesülnek ezekben az években. Arra gondoltam, érdemes egy kicsit megnézni ezt a folyamatot, az okokat és a következtetéseket, melyeket levonnak belőle.
Ha már itt a húsvét, arra gondoltam, küldhetnétek képeket utcáról, dekorációról, a terített asztalról, ételekről, nyusziról és üzletfeleiről - szóval mindenről, ami az ünnephez kapcsolódik. Hátha összejön belőle egy érdekes poszt! :)
A jelenség már csak azért is érdekes, mert Spanyolország a hatvanas években egy komoly kivándorlási hullámmal volt kénytelen szembenézni. Pontos adatok nem nagyon vannak, de körülbelül kétmillió ember hagyta el akkor az országot, hogy megpróbáljon külföldön boldogulni.
Most 2 millió 300 ezernél tartanak.
Mindez egy olyan országban, ahová az ezredforduló után, egészen a gazdasági válságig inkább érkeztek a bevándorlók, mintsem elmentek volna. Ám 2009 óta drámaian megugrott a határátkelők száma, a mostani adat 56,6 százalékkal magasabb, mint a hét évvel ezelőtti, és sokan hagyták el az országot gazdasági kényszerből, munkát keresve.
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.