2016. március 26., szombat

ÖNMAGAMAT 56 GYERMEKÉNEK TARTOM

TORGYÁN MEGMONDJA
Szerző: Dr. Torgyán József
2016.03.26.


Noha önmagamat '56 gyermekének tartom, és úgy gondolom, hogy a zsarnokság elleni és a szabadságunk kivívása érdekében folytatott harcunk a világszabadság legszebb, a földkerekség lakóinak örök példaképül szolgáló, össznépi részvételt kiváltó forradalma és szabadságharca volt, 1848. március 15-e is méltó párja annak.

Bár 1956. október 23-a felülmúlhatatlan, mert a magyar nép (szó szerint!) puszta kézzel rontott neki az akkori világ legnagyobb katonai hatalmának, a népeket leigázó Szovjetuniónak és magyarországi csatlósainak, 1848. március 15-nek is voltak-vannak felülmúlhatatlan csodái, valamint soha el nem feledhető tényei és tanulságai. 

Gondoljanak azoknak a géniuszoknak a sorára, akiket 1848. március idusa jóvoltából megismerhetett a világ. Vajon tudna-e bárki is e magyar fenoménokhoz hasonló nagy egyéniségeket a világon addig lezajlott bármely forradalom és szabadságharc résztvevőiből kiemelni. Miután '48 káprázata az emberi nagysággal megáldottak tekintélyes hadát mozgósította, túl nagy terjedelmet venne igénybe nevüket felsorolni. Közöttük rangsort felállítani egyébként sem kívánok. Három géniusz nevét és a világra gyakorolt hatását mégis ki kell emelnem, mint a felülmúlhatatlanokat is felülmúlókat. Széchényi Istvánra, Kossuth Lajosra és Petőfi Sándorra utalok


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.