2016. április 13., szerda

A NŐK JOBBAN PROGRAMOZNAK, MINT A FÉRFIAK, MÍG KI NEM DERÜL A NEMÜK

CAFÉBLOG - DUPLAX
Szerző: 
2016.04.13.


Egy felmérés szerint a női programozók munkáit magasabbra értékelik, mint a férfiakét, persze csak akkor, ha nem derül ki a nemük. Ez pedig azért is érdekes, mert régebben a programozás kimondottan női szakmának számított.
Úgy látszik, hiába írunk 2016-ot, a szexizmus még mindig erősen tartja magát a különböző területeken. Most éppen az informatika világából érkezett egy nem túl örömteli jelentés, amelyből világosan látszik, hogy a nők által elvégzett munkát (jelen esetben kódírást) simán alulértékelik, csak azért, mert egy férfiak által dominált területen próbálnak érvényesülni. Ráadásul nem is akárhogyan.
GitHub a világ legnagyobb nyílt forrású fejlesztői közössége, amelynek nagyjából 12 millió felhasználója van. A regisztráció során a programozóknak ugyan nem kell megadniuk a nemüket, az adatlapokon azonban ezt többen megteszik. Ezt használták ki az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói is, amikor a GitHub felhasználói által írt kódok elfogadottságát tesztelték. Sikerült is nekik 1,4 millió felhasználó nemét beazonosítani az adatlapok vagy az e-mail címekhez tartozó Google+ fiókok alapján. Ezután már csak azt kellett leellenőrizniük, hogy az elfogadott kódokat nők vagy férfiak készítették-e.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.