2016. április 13., szerda

CSILLAGÓRIÁSOKAT TALÁLT A HUBBLE

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.13.


A Nagy Magellán csillagrendszerben vannak és a világegyetem eddig megfigyelt csillagai között a legnagyobbak. Kilenc csillag, amelyeknek tömege egyenként százszor nagyon a Napénál. A Hubble találta meg őket miközben a mi Tejútunkat kísérő Magellán-csillagrendszer egyik zónáját, a Tarantolát figyelte.
A csillagrendszer belsejében az űrteleszkóp egy halmaz R136-nak nevezett fiatal csillagot talált. Itt, 177 ezer fényévnyire tőlünk vannak a világegyetem eddig ismert legnehezebb csillagai,amelyek fényességükkel is rekordot döntenek. A kilenc csillag fénye együtt 30 milliószor erősebb, mint a Napé. Közöttük is a legnagyobb az R136a1, amelynek tömege több mint 250-szer nagyobb a Napénál.
Hogy lehet, hogy ezeket eddig nem találták meg? Mert a fényük nagy része ibolyántúli, amely kevésbé hatol be a földi atmoszférába és nehezen érzékelik a Földön elhelyezett teleszkópok. Viszont az űrben, ahol nincs olyan anyag, amely csökkenteni az ultraviola sugarakat, a Hubble tökéletesen láthatott az űrteleszkóp Wide Field Camera 3-hoz rögzített Space Telescope  Imaging Spectograph segítségével.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.