2016. június 29., szerda

BREXIT UTÁN BREGRET- DÖNTÖTTEK A BRITEK, DE MI LESZ EZUTÁN?

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: András
2016.06.28.


Igazán senki nem hitt abban, hogy egy péntek reggel ilyen változásokat hozhat egy ország életében. Az a gondolat, hogy egy “civilizált”, nyugati állam szavazópolgárai ennyire bután és szűklátókörűen döntsenek, eddig elképzelhetetlen volt, és mégis megtörtént. Az Egyesült Királyságban a szavazásra jogosult emberek 72%-ának valamivel több mint a fele úgy döntött, hogy jobb lenne az országának, ha kilépne az Európai Unióból.

Már pénteken feltűntek hírek a médiában, amelyek egy nyugtalanító trendre engedtek következtetni, mégpedig, hogy a választók jó részének elképzelése sem volt, hogy miről szavaz, vagy hogy micsoda is az EU tulajdonképp. Mások a szavazás után kezdtek azon gondolkodni, hogy mivel is fog járni a kilépés. Megintcsak mások azért szavaztak kilépésre, mert eszükbe sem jutott, hogy sikerrel járhatnak, és voltak olyanok is, akik azért szavaztak kilépésre, hogy a bennmaradásra voksolók ne kapják meg a szavazatok túlnyomó százalékát (mivel feltételezték, hogy meg fogják kapni…).
 
Magyarul, a választok egy része – mégpedig jó nagy része – úgy tűnik, rácáfolt arra az itt különösen divatos véleményre, hogy az amerikaiak butábbak náluk. Úgy tűnik, sokan már megbánták a választásukat, és kapcsolatba léptek a szavazati bizottsággal, hogy megváltoztathatják-e a szavazatukat… A választás másnapjára az is kiderült, hogy az Brexit-pártiak három fő érve (kilépés esetén 340 millió font hetente az NHS-nek (National Health Service - az angol egészségbiztosítási rendszer - a szerk.), a bevándorlás korlátozása és a jogi függetlenség az EU-tól) ugyancsak hazugság volt. Talán nem csoda, hogy egy parlamenti petíció egy második referendum kiírására szombat reggelre egymillió, szombat estére hárommillió aláírást kapott...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.