2016. június 29., szerda

ÜRESEN ÁLL A SORSOK HÁZA - 7,5 MILLIÁRDÉRT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.06.29.


A kormány mintegy 7,5 milliárd forintot különített el a Sorsok Házára, amely most üresen áll. Még az is kérdés, hogy a Józsefvárosi pályaudvar helyén létrejött épületegyüttes állagmegőrzése jelenleg kinek a feladata és az mennyibe kerül. Lázár korábban már bejelentette, hogy addig, ameddig az emlékhely szakmai munkájának irányítására felkért Schmidt Mária nem jut konszenzusra a zsidó szervezetekkel a Sorsok Háza projekt pontos koncepcióját illetően, addig az emlékközpont átadását nem tartják meg. A zsidó szervezetek vezetői azonban jelezték, hogy nem állnak kapcsolatban Schmidt Máriával, azaz nem folynak a háttérben semmilyen tárgyalások.
 
A Sorsok Háza projekt – mostani állapotában – úgy tűnik, hogy teljesen megrekedt. Remélhetőleg nem úgy fog végződni az történet, hogy 7,5 milliárdért felhúztunk egy épületet a nagy semmiért. A jelek szerint a holokauszt-emlékévben (2014-ben) még fontos volt egy ilyen emlékhely kialakítása, most már viszont egyáltalán nem.
 
A Józsefvárosi pályaudvar helyén 2013 őszén indult beruházás (korábbi nevén: Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ) eredetileg Szita Szabolcsnak, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) igazgatójának ötlete volt, ám a projektet végül a Terror Háza Múzeum főigazgatójának irányításával kezdték meg. Az emlékhely szakmai munkájának irányítására felkért Schmidt Mária 2013 novemberében arról beszélt, bízik abban, hogy az intézmény el fog készülni a rendelkezésre álló rövid idő alatt. Mint mondta: „Gondolni sem akarunk arra, hogy ez esetleg nem sikerül”.
 
Hát, nem sikerült… A Sorsok Háza megnyitását eredetileg 2014. április közepére tervezte a kormány, az építkezésre 7,5 milliárdot el is különítettek. Az összeg nem tartalmazta azt a másfél milliárd forintot, amelyet ­Schmidt Mária számításai szerint múzeumtechnológiára és az üzemeltetés induló költségeire kellene fordítani. Az épületkomplexum egyéves csúszással, de tavaly tavaszra elvileg elkészült: a műszaki átadás azonban még mindig nem történt meg...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.