2016. június 8., szerda

KÖNYV ÉS KORMÁNY

MAGYAR NARANCS - ELSŐ VÁLTOZAT BLOG
Szerző: Kálmán C. György
2016.06.08.


Indul a könyvhét, és a könyvesek (szerzők, szerkesztők, kiadók) persze megint panaszkodnak - ahelyett, hogy odafigyelnének a kormány példamutató lépéseire, amelyek hamarosan fellendítik a magyar könyvkultúrát.

Kezdődik a Könyvhét.
 
A mi kormányunk, amilyen visszafogott és óvatos, mindig is tartózkodik attól, hogy durván, erőszakkal szóljon bele a mindennapi életbe. Legfeljebb finom jelzéseket ad, szerényen sejtet, vagy halk jelzésekkel él. Így aztán érthető, hogy távol tartja magát attól is, hogy az egyik (ha nem a) legnagyobb kulturális ünnep idején nem tolakszik az előtérbe a könyvkiadás finanszírozásának (piszkos, anyagias, földhözragadt) ügyeivel, nem tukmálja az olvasóközönségre (nyilván régóta kész) terveit a kulturális szféra talpraállításáról.
 
Hanem csak csendesen, szelíden utat mutat – megmutatja, hogy másként is lehet ezt csinálni, ha jó kezekben van a kultúra.
 
Rögtön két látványos könyvkiadási mutatványt időzített a Könyvhét környékére. Az egyik Matolcsy jegybankelnök esete: a kiváló és sikeres szerző valami csodálatos szerencsével elérte, hogy művét alig elképzelhető példányszámban dobják a piacra, ráadásul rögtön vevőt is talált rá:  "a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa közpénzjellegét megőrző közpénzből kétezer-ötszáz példányt vásárolt fel a kötetből" (erről itt értesülhetünk)  És nem valami olcsó dömpingáruról van szó – a minőséget meg kell fizetni! -  a vevő „az első ötszáz példányért 4 millió 170 ezer forintot fizetett, azaz 8340 forintot darabonként, további kétezer könyvért nagyjából tízmillió forintot (darabjáért hozzávetőleg ötezret).” Szóval – fényes sikert aratott a szerző, nagy üzletet csinált a kiadó, virágzik a könyvkultúra...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.