2016. augusztus 2., kedd

PUTYIN KIDOLGOZTA AZ ÚJ HIDEGHÁBORÚ IDEOLÓGIÁJÁT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.02.


A brit kilépés hatása főleg Európára összpontosult, de a veszély még nem múlt el. Az EU egységes fellépése csillapította a félelmeket, hogy rövid időn belül szétesik az unió vagy az eurozóna. Putyin új ideológiájának alapja a rend hirdetése, kiindulópontja, hogy a liberális demokrácia és a nemzetközi jog nem váltotta be ígéretét. Nyugat-Európában sokkal nagyobb a terrorveszély, mint a visegrádi államokban.


New York Times


Vendégkommentárjában a német Die Zeit egyik elemzője úgy értékeli, hogy Putyin kidolgozta az új hidegháború ideológiáját. Alapja a rend hirdetése, és máris sok helyen kezdi aláásni a demokráciát, így Törökországban és Lengyelországban. Kiindulópontja, hogy a liberális demokrácia és a nemzetközi jog nem váltotta be ígéretét, a stabilitás helyett egyenlőtlenséget és káoszt teremtett. Legkézenfekvőbb negatív következménye, hogy sorra szűnnek meg a munkahelyek, viszont jönnek a migránsok. Ugyanakkor már semmilyen hagyományos érték nem szent, hatalmas az engedékenység, lásd az azonos neműek házasságát, amibe még az is belefér, hogy eltűrik a harcias iszlám jelenlétét nyugaton. A rendpártiság azt hirdeti, hogy itt ugyanolyan erkölcsi gyengeségről és dekadenciáról van szó, amely már egy sor birodalom bukásához vezetett.


 A moszkvai tantételek közé tartozik, hogy a Nyugat csak akkor támaszkodik a jogra, ha az érdekei úgy kívánják meg. Viszont a jogállam és a liberális multilateralizmus az a trójai faló, amivel a másik fél egyre közelebb nyomul az orosz határokhoz. Ezért volt jogos önvédelmi lépés a Krím elfoglalása. A rendpártiság a stabilitást a demokrácia elé helyezi. A hazafiságra, a nemek hagyományos szerepére épít. Ortodox kereszténység, katonai erő és a csúcson a jóindulatú cár, aki csak annyit ígér, amennyit teljesíteni is tud. Csakhogy a fékevesztett autokraták a leggyengébb és így a legsebezhetőbb bűnbakok ellen fordulnak. A külföld kudarcai segítségével igyekeznek elterelni a figyelmet a hazai gondokról. A társadalom leépül, a félelem uralkodik. Az ígéretekből pedig nem lesz semmi a végén. A rendpártiság egybevág sok nyugati választó véleményével, lásd Trump sikerét vagy a brit népszavazást. Azért nehéz fellépni ellene, mert ideologikus ugyan, nem ideológia. Jelentése és értékei a körülményektől függően változnak. Viszont nem szabad lesöpörni az asztalról. Fel kell venni a kesztyűt, a nyugodt, támadó szellem ismét naggyá teheti a demokráciát...


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.