2016. augusztus 2., kedd

NEM STIMMELNEK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYPROGRAM SZÁMAI

444.HU
Szerző: erdelyip
2016.08.02.


A letelepedési kötvényprogramban külföldiek vásárolnak több százezer euróért speciális magyar államkötvényeket, ezért pedig letelepedési engedélyhez jutnak.
 
Ez főleg azért jó nekik, mert a magyar letelepedési engedéllyel szabadon mozoghatnak az Európai Unióban is: lehet bárhol üzletelni, céget alapítani.
A kötvényeket pályáztatás nélkül kiválasztott, jellemzően offshore hátterű cégek forgalmazzák.
A rendszert úgy építették fel, hogy valójában soha egyetlen államkötvény sem kerül egyetlen letelepedni próbáló külföldi állampolgár tulajdonába.
2013-ban és 2014-ben a programban lényegesen többen kaptak tartózkodási engedélyt, mint ahányan kötvényt vásároltak.
„Nagyon bonyolult az a jogi konstrukció, amiben a külföldiek magyar letelepedési engedélyhez jutnak. Nem csak a közvetítő cégek beiktatásáról van szó, hanem arról is, hogy ezek a cégek vásárolják nekik az államkötvényt, ami soha nem kerül a tulajdonukba. Így azért bőven lehet sakkozni a pénzekkel” – magyarázta a pénzügyes vonalon működő Á., aki jól ismeri a letelepedési kötvénypiacot. Szerinte a rendszerben általában több tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi mozog, mint amennyi kötvénycsomagot a közvetítő cégek ténylegesen megvettek a magyar államtól.
Á. információi alapján kértük ki az elmúlt 3 és fél év számait a kötvényeket árusító Államadósság Kezelő Központból (AKK), és a tartózkodási engedélyeket kiadó bevándorlási hivatalból. Kiderült, hogy az informátornak igaza van:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.