2016. szeptember 7., szerda

A POLT PÉTERI ÜGYÉSZSÉG MINTÁJÁRA KEBELEZNÉ BE A FIDESZ A BÍRÓSÁGOKAT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.07.


„A tervezet megalkotásának célja előttünk még most is ismeretlen” - áll az Országos Bírósági Hivatal (OBH) harminc oldalas elemzésében, amelyet a Fidesz közigazgatási bíróságok kialakításáról szóló tervezetéről írt. Hogy érthető legyen, lefordítom, mit jelent a mondat: semmilyen szakmai indoka nincs a tervezetnek,az csak a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja.

Pedig az OBH-t nehéz baloldali kötődéssel vádolni, vezetője az Handó Tünde, aki Szájer József fideszes EP-képviselő felesége. De nem csupán a bíróságok szakmai munkáját ellenőrző testület, hanem a munkaügyi bírák is tiltakoznak a rendelet ellen, és nem véletlenül.

A tervezet lényegében leválasztaná a bírói karról a közigazgatási bíráskodást, amely olyan, több esetben politikai döntések felülvizsgálatáért lesz felelős, mint a gyülekezési törvény (ne feledjük, új gyülekezési törvény készül, amelyben nem tudjuk még, ki kapja majd meg az engedélyezés jogát), a médiahatóság és a versenyhivatal döntései, egyes választási ügyek, vagy átláthatósági ügyek, például a közérdekű adatok kezelése.

Az új közigazgatási bírói kart pedig kivennénk a viszonylag független bírósági intézményrendszerből. Azért viszonylag független, mert bár számos esetben döntenek a bíróságok jelenleg is a kormány kedvének nem megfelelően, de számos esetet tudunk említeni, amikor politikailag kínos ügyekben furcsa döntések születnek. Az Alkotmánybíróság és a Kúria esetében is arról szól a városi pletyka, hogy a necces ügyekben inkább a kormánypárt felé hajlik a bírók keze, és csak a teljesen egyértelmű ügyekben mondanak ellent neki, amikor már a szakmai reputációjuk kerülne veszélybe.

Az új szabályozás egy külsős, a közigazgatásból érkező embert ültetne a bíróságok élére, akinek a többi bírói vezetőtől eltérően kilenc éves mandátuma lenne, és pályáztatás, illetve megfelelő vezetői tapasztalat nélkül is ki lehetne nevezni. (A 444 szerint a posztra a Nemzeti Választási Irodánál magát egyértelműen megégető Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság jelenlegi vezetője az egyik legesélyesebb.) De újraosztanák az eddigi munkaügyi és közigazgatási bíróságok regionális székhelyeit is, ezzel számos bírót költözésre vagy szakterület-módosításra, illetve pályaelhagyásra ösztönözve (főleg a fellebbviteli bíróság székesfehérvári helyszínével). Új bírót pedig ki lehetne nevezni majd a közigazgatásból is, bírói gyakorlat nélkül, sőt az új bírák felét kötelezően innen kéne felvenni, akik egy zárt, politikusok uralta hierarchikus rendszerből érkeznének független bírói döntéseket meghozni.. Ezekkel a módosításokkal pedig majdnem egyértelművé válik, hogy a cél az eddigi bírák egy részének elküldése, és a helyükre Fidesz-káderek ültetése a közigazgatásból...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.