2016. december 11., vasárnap

MÉG MA IS CENZÚRÁZZÁK VIII. HENRIK LEVELÉT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.12.11.


VIII. Henrikből nem lehet kifogyni, az ő figuráját nem lehet megunni. A mozi is jó néhányszor megjelenítette az élethabzsoló uralkodót, olyan színészóriások játszották el, mint Emil Jannings, Charles Laughton, Robert Shaw és Richard Burton. Most a BBC készített dokumentumfilmet a Tudor-ház e kiemelkedő egyéniségének magánéletéről. Mi is lehetne más a címe, mint Hat feleség (Six Wives).

A központi figura Boleyn Anna - leghíresebb alakítói a moziban Merle Oberon és Vanessa Redgrave voltak - a második asszony, akinek kedvéért, illetve azért, hogy elválhasson első feleségétől, Aragóniai Katalintól (a későbbi Mária királynő (Bloody Mary) anyjától és fiú örököse legyen, VIII. Henrik (1491-1547) szakított a római katolikus egyházzal és megalapította az anglikán egyházat (Church of England), amelynek a mai napig a mindenkori uralkodó a feje. VII. Kelemen pápa ugyanis 1532-ben állítólag azért utasította el a válás kimondását, mert attól tartott, hogy ezzel szembekerülne Aragóniai Katalin unokatestvérrel, V. Károly spanyol királlyal, egyben német-római császárral. Inkább hagyta elveszni az angol nyájat és Henriket kiátkozással sújtotta.

A BBC kérésére a Vatikán a brit tv-csatorna rendelkezésére bocsátotta a király teljes magánlevelezését, amely része volt Henrik és a Szentszék tárgyalásainak. Egyetlen levelet azonban nem kaptak meg, méghozzá „erkölcsi okokból”....


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.