2016. december 11., vasárnap

POKOLI ÚT LÍBIÁBA ÉS A TENGEREN

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Euronews
2016.12.10.


Líbiában bombaüzlet az embercsempészet. Egyetlen átkelés 16 ezer eurót jövedelmez gumicsónakkal, halászhajóval akár 100 ezer eurót is.

Líbiába káoszba süllyedt, miután diktátorát, Moammer Kadhafit 5 éve megbuktatták.

Az országban egymással versengő csoportok harcolnak a hatalomért. Néhány hete volt egy reménysugár, amikor a líbiai erők visszafoglaltak több területet az Iszlám Állam terrorszervezettől, de a béke messze van, még a fővárosban, Tripoliban is. A líbiaiak nagy árat fizetnek, de nem csak ők. Líbia régóta átjáróház a szubszaharai menekülteknek, akik azt remélik, hogy eljutnak Európába.

Az ország romokban hever, három egymással versengő kormányzat uralja. A hat határt, amely a többi afrikai országtól elválasztja, nem őrzik. A migrációs hullám emelkedik: több százezer nő, gyerek és férfi menekült el a háború és a szegénység elől.

Az instabilitás és a jogállam hiánya miatt a szubszaharai menekültek kiszolgáltatottak a csempészeknek: bántalmazásnak és nemi erőszaknak is ki vannak téve. A nemzetközi segítség nem mindig jut el hozzájuk, befogadóközpontokban senyvednek, gyakran embertelen körülmények között.

Eritreából, Kamerunból, Elefentcsontpartról, Szudánból, Kongóból és máshonnan is érkeznek. Illegálisan vannak ott, mert Líbia nem ajánlja föl nekik a menekültstátust.

Néhányan még arról álmodnak, hogy átkelnek Európába, de az utazás épp olyan drága, mint amennyire veszélyes. Az ENSZ szerint az idén mintegy ötezer menekült halt meg a tengerben...


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.